Profploeg strijkt neer in Diksmuide

Isabel Coopman: “Met een beetje zin voor creativiteit en flexibiliteit bereik je veel.” © MYRIAM VAN DEN PUTTE Myriam Van Den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Diksmuide is een van de 13 West-Vlaamse gemeentes die kosteloos en op maat begeleiding krijgt van een team experten van de ‘Profploeg’ van Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Deze Profploeg zal met creatieve ideeën en concrete acties ook de Diksmuidse handelskernen nieuw leven inblazen.

“We hebben ons zélf kandidaat gesteld voor de Profploeg en we zijn blij dat we geselecteerd zijn”, reageert burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Dit is een mooie aanvulling bij het project dat al loopt in verband met leegstand. Voor dit heel praktisch gerichte project werken we samen met studiebureau ABM. Dit heeft geleid tot een premiereglement en brochures voor eigenaars, vastgoedkantoren en potentiële huurders of starters. Het profploegtraject is een mooie aanvulling omdat hierbij experten uit allerlei disciplines ons met raad en daad bij kunnen staan. We zijn ook benieuwd te weten of Diksmuide verschilt van gelijkaardige steden of gemeenten.”

Philippe Libeert, voorzitter van Unizo Diksmuide, juicht de maatregelen ter bestrijding van de leegstand toe: “Dat gepoogd wordt om de leegstand van winkelruimten op een professionele manier aan te pakken is positief. Unizo Diksmuide heeft daarbij echter wel een dubbel gevoel: de actuele leegstand werd immers deels veroorzaakt door het beleid dat de vestiging van handelszaken buiten de handelskern mogelijk gemaakt of zelfs bevorderd heeft. Daardoor vestigen winkels zich aan de invalswegen van het centrum. Een consequent kernversterkend beleid vereist dat het beleid de vestiging van handelszaken binnen de door dat beleid afgebakende handelskern promoot en ondersteunt en vestigingen buiten dat centrum weert of minstens: niet aantrekt. Leegstand binnen het handelscentrum bedreigt immers de leefbaarheid van dat centrum.”

Isabel Coopman, zaakvoerster van Kaas Coopman, staat helemaal achter het idee dat Diksmuide zich voor dit initiatief heeft ingeschreven én geselecteerd werd: “Ik sta superpositief tegenover de ‘Profploeg’! Een externe kijk op de zaken is altijd goed en kan verrassende resultaten opleveren. Wanneer ik op reis ga, dan stap ik op elke bestemming kaaswinkels binnen om nieuwe ideeën op te doen. In stad Diksmuide doen ze zeker hun best om de leegstand en de uitstraling aan te pakken, hoewel de beleidsmensen zelf niet echt in het vak staan. Ze hebben altijd een luisterend oor, ze zetten doordachte acties op poten, ze zorgen voor premies… Niet alleen Diksmuide kampt met een leegstandprobleem, dat zie je in bijna alle steden. Hier vallen de huurprijzen van handelspanden trouwens best mee. Uiteraard mogen er nog heel wat handelszaken bijkomen. Toch merk ik dat er, sinds corona, veel meer toeristen Diksmuide hebben ontdekt. Daar varen de B&B’s, de vakantiehuisjes, en de hele economie wel bij. Alleen zouden bepaalde ondernemers eindelijk eens mogen stoppen met klagen. Met een beetje zin voor creativiteit en flexibiliteit bereik je veel meer!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.