POM West-Vlaanderen schenkt 280.000 euro aan 14 innovatieve samenwerkingsprojecten

© gf
Redactie KW

POM West-Vlaanderen ondersteunt 14 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven. Met een financiële injectie van 280.000 euro steunt de POM de realisatie van diverse proefopstellingen, prototypes of installaties om innovatie bij West-Vlaamse bedrijven te stimuleren.

POM West-Vlaanderen is een verzelfstandigd agentschap dat het sociaaleconomisch beleid van de provincie uitvoert. Met Quick Wins wil POM West-Vlaanderen de samenwerking tussen bedrijven en innovatie stimuleren. Dit keer lanceerde het agentschap voor de vierde keer de oproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’. Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica en drones kregen de kans om hun projectvoorstel in te dienen. Een jury bekeek alle voorstellen en keurde uiteindelijk veertien veelbelovende dossiers goed. Al deze projecten zullen een financiële ondersteuning van 20.000 euro ontvangen.

Opkrikken van innovatiekracht

“Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen stimuleren we al vele jaren innovatie bij onze bedrijven”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bedrijven zoeken naar een balans tussen hun bestaande business en hun innovatieactiviteiten, zeker in deze tijden. Versterking van de innovatiekracht van bedrijven is cruciaal voor de continuïteit van een onderneming en vormt zelfs de belangrijkste hefboom om meer groei te creëren. Bovendien heeft innovatie vaak ook een breder, maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld onder de vorm van meer duurzame producten, producten of diensten die meer beantwoorden aan nieuwe noden of productiemethoden die werkbaarder zijn voor de arbeiders. Logisch dus dat we als provinciale overheid onze verantwoordelijkheid nemen om bedrijven aan te moedigen om te innoveren.”

Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven aan een paar criteria voldoen. Bij de samenwerking was er minstens één kmo en minstens een van de bedrijven moest gevestigd zijn in West-Vlaanderen. Daarnaast was het project in twaalf maanden uitvoerbaar.

Nieuwe Materialen

In de sector Nieuwe materialen lag de focus op de uitbouw van duurzaamheid, circulariteit en recyclage in textiel- en kunststoftoepassingen. In totaal wonnen drie projecten in deze categorie. Zo werken Ariadne Innovation uit Kortrijk en het Nederlandse bAwear samen om op digitale wijze de milieu-impact van textielproducten te consulteren en te berekenen. Ook Devan Plastics uit Kuurne en Menco Tooling uit Zelem hebben een samenwerking om innovatieve oplossing te bedenken voor het 3D-printen van matrijzen in hittebestendige materialen. Tot slot experimenteren de Kortrijkse bedrijven Surplace en Debusschere en co, samen om nieuwe inzichten te krijgen voor toepasbare karakteristieken van vlaslemen materiaalmix.

Voeding

Voor de voedingssector was productinnovatie een cruciaal element. Ook in deze categorie wonnen drie projecten. Zo brouwen Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en Domein Leeflank uit Lede samen een kombucha bier. Fabalicious uit Kortrijk en Abinda uit Oostkamp ontwikkelen samen plantaardige mayosauzen en currymaaltijden. La vie est belle uit Oostkamp, Simon Colombie uit Wannegem-Lede en de Colruyt Group gaan dan weer samen aan de slag om soja lokaal te telen voor de Belgische consument.

Machinebouw & Mechatronica 

De rode draad voor deze sector was innovatie op vlak van industrie 4.0. Deze categorie had ook de meeste winnaars. Agristo uit Hulste en Octinion Technology Group uit Leuven ontwikkelen samen een geavanceerd sensorsysteem. Het Oostendse Daikin en Vistalink uit Bonheiden voegen artificial intelligence toe aan de bestaande visiesystemen. Fraxinus en DD Automation bvba, beiden uit Roeselare, steken de koppen bij elkaar om een automatische krattenontvouwer ontwikkelen. Ikologic uit Beernem en Atlantic Engineering uit Nevele zetten samen in op een slim sensor- en monitoringsysteem. Het Deerlijkse Renopipe en Mecopol-Kemaspray uit Diksmuide werken samen aan een compact gerobotiseerd spraysysteem. Texprofin uit Desselgem en Devion uit Roeselare zoeken een betaalbare oplossing voor industriële wasserijen om handdoeken in een vouwmachine te laden. Tot slot ontwikkelen Vintiv uit Waregem en Meet Het uit Mariakerke een automatische meetopstelling om een snellere en meer nauwkeurige digitale tweeling te creëren.

Drones

Tot slot was er de ontluikende Dronesector. Het uitgangspunt voor deze sector was de ontwikkeling en toepassing van lucht-, grond- en watergebonden onbemande en autonome technologieën. Hiervoor werd maar een project geselecteerd. Het Roeselaarse Is It A Plane en Baggerwerken Decloedt en Zoon uit Oostende steken de koppen bijeen om AI schadedetectie met autonome vaartuigen te ontwikkelen.

Een volledig overzicht van de goedgekeurde dossiers vindt u terug op www.fabriekenvoordetoekomst.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.