Podologe en landmeter vestigen zich in Pittem

Renée (links) en Niels (rechts) Dewitte maken allebei de stap als zelfstandige. (foto TV)
Renée (links) en Niels (rechts) Dewitte maken allebei de stap als zelfstandige. (foto TV)
Redactie KW

Met zus en broer Renée (21) en Niels (25) Dewitte telt Pittem twee ambitieuze jonge ondernemers. Terwijl Renée onlangs haar eigen podologiepraktijk in de Egemstraat opstartte, gaat Niels zijn tweede jaar in als landmeter-expert.

Hoewel de term podoloog nog niet bij iedereen bekend in de oren klinkt, kent het beroep een opmars in Vlaanderen. Renée Dewitte genoot een kwalitatieve opleiding podologie aan de Arteveldehogeschool Gent en dit jaar richtte ze haar eigen praktijk op in de Egemstraat 67 in Pittem.

“Al van jongs af aan wist ik dat ik zelfstandige wou worden en iets met voetverzorging wou doen”, begint Renée. “De stap was voor mij snel gezet om mijn eigen podologiepraktijk op te richten. Ik werk ook nog in een groepspraktijk in Aalter. Ik richt mij op onderzoeken en professionele voetverzorging. Later wil ik mij ook focussen op sporters.”

Renée is ervan overtuigd dat podologie voor veel mensen een grote hulp is. “Iedereen met voetklachten kan bij mij terecht. Ik werk zowel preventief als behandelend. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om kinderen te behandelen, omdat je daar snel een duidelijke evolutie merkt. Heel wat kinderen hebben last van platvoeten of bewegen verkeerd. Hoe beter ik hen ondersteuning kan bieden, hoe minder last deze kinderen later zullen ondervinden.”

Onderzoek voor zolen

“Ouderen krijgen medische behandelingen die hen weer meer comfort zullen geven. Iedereen kan bij mij voor alle voet-, knie-, heup- en lage rugklachten terecht. Van ingegroeide teennagels en eeltverwijdering tot lichamelijke afwijkingen zoals beenlengteverschil. Ik behandel ook heel wat diabetespatiënten met voetklachten. Vaak hebben ze last van verminderde sensitiviteit en doorbloeding wat een grotere kans op voetwonden geeft. Zij kunnen gepaste wondzorg krijgen.”

“Ik doe ook uitgebreide onderzoeken voor zolen. Ik voorzie een ganganalyse, onderzoek de mobiliteit van de gewrichten, doe spiertesten en controleer de stand van de voeten. Mijn behandelingen zijn medisch gericht. Maar iedereen kan bij mij terecht zonder doktersattest.”

Renée is niet de enige telg van de familie die de stap als zelfstandige heeft gezet. Haar broer Niels is sinds januari vorig jaar landmeter-expert.

Afwisselend beroep

“Ik doe klassieke landmeetkunde, zoals opmetingen, grens- en oppervlaktebepalingen, maar ik meet ook volumes op bij grondverzet en maak ook plaatsbeschrijvingen op”, legt Niels uit. “Dikwijls werk ik in opdracht van particulieren en architecten. Ik zorg ervoor dat percelen en bestaande bebouwing exact in kaart gebracht worden, zodat verdere plannen daarop kunnen gemaakt worden volgens wettelijke voorschriften.”

Om de grensbepalingen correct uit te voeren, vraagt Niels onder andere kadasterschetsen op en heeft hij kennis van de terreinkenmerken en wettelijke bepalingen. “Onlangs vroeg iemand uit Tielt me om mijn expertise. Hij wilde een muur afbreken en aanpassen, maar wou zeker zijn dat het niet om een gedeelde scheidingsmuur ging.”

“Ik hou van de afwisseling in het beroep. Ik ben veel buiten en kom met heel wat mensen in contact. Elke opdracht is anders. Mensen kunnen altijd beroep op me doen om percelen en gebouwen uit te meten”, besluit Niels.

(TV)

De podologiepraktijk van Renée is bereikbaar op 0468 10 86 30, broer Niels kan je contacteren via 0499 74 12 16.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier