Pluimveehandel zwaar getroffen door vogelgriep: “Al onze dieren weg”

© DJW
© DJW
Redactie KW

Bij pluimveehandel Nathalie Vanneste stelde het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen FAVV eind vorige week vogelgriep vast na controle van enkele eenden. Gevolg: alle pluimvee moest vernietigd. Er mag tot nader order geen meer verkocht worden. De zaakvoerster is er het hart van in.

“Toen het agentschap kwam controleren was ik er vrij gerust in”, zegt Nathalie Vanneste. “In mijn zaak was er nog nooit vogelgriep vastgesteld en ik ging ervan uit dat het ook nu weer allemaal goed zou zijn. Eerst werden alle kippen gecontroleerd en zij waren allemaal ok. Het ging echter verkeerd bij drie eenden. Niet in hun bloed maar in een uitstrijkje in de keel bleek dat het wel positief. Daar was ik echt niet goed van. Al onze dieren hebben wij moeten wegdoen. En er werd een veiligheidszone in een straal van drie kilometer ingesteld rond mijn zaak in de Deken de Bostraat. Intussen is dat sinds dinsdag tien kilometer. Wanneer ik terug pluimvee mag verkopen? Dat weet ik niet. Ik ga ervan uit dat het zeker een maand lang niet kan.”

Inventaris

Omdat de Beverse pluimhandel ook op andere locaties dieren kweekt en daar geen vogelgriep is vastgesteld kan er wel elke dag mee naar markten in Wallonië gegaan worden. Voor de handelszaak in Beveren-Leie kunnen klanten alleen online bestellen. Geen levende dieren maar wel alle andere zaken die te maken hebben met voeding en onderhoud.

“Wij mogen op onze markten in Wallonië dieren verkopen. Vreemd is wel dat enkel in Beveren-Leie de griep werd vastgesteld, niet op die andere locaties waar wij pluimvee kweken. Klanten die online materiaal bestellen, kunnen hun bestelling op afspraak komen afhalen. Niet in de zaak zelf want die is dicht, wel op de oprit in de Deken de Bostraat waar wij alles klaar zetten. Die oprit ligt ver genoeg van de zaak zelf. Het is veilig”, verzekert Nathalie.

Reken een maand tot de sperzone wordt opgegeven

De ontdekte vogelgriep wordt veroorzaakt door het virus H5N8 dat voor de betrokken vogels zeer besmettelijk is, maar niet overdraagbaar op en besmettelijk voor de mens. Om het in te dijken, werden de besmette vogels vernietigd en kondigde het FAVV ook een afbakeningszone of spergebied van 3 kilometer en een 10 kilometer af rond de getroffen handelzaak. “Daardoor zijn verschillende maatregelen van kracht”, laat het agentschap weten. “Binnen de zone van 3 kilometer moeten pluimvee en gevangengehouden vogels opgehokt worden. Broedeieren mogen niet verplaatst worden. Binnen een straal van 10 kilometer zijn verplaatsingen van de betrokken vogels en het pluimvee verboden. Daarnaast moeten alle houders van pluimvee en andere vogels binnen het gebied een inventaris overmaken met opgave van het aantal en de soort die zij houden. Professionele houders krijgen daarvoor 24 uur de tijd, particulieren hebben 48 uur tijd en moeten hun inventaris overmaken aan het bestuur van de gemeente of de stad. En ten slotte zijn beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen verboden. Maar gezien de coronamaatregelen zal dat allicht geen probleem zijn.

“Meteen maatregelen”

Schepen van Landbouw Maria Polfliet verduidelijkt dat de stad direct na het bericht van het FAVV de nodige maatregelen trof. “Vorige vrijdag gingen we meteen aan de slag. Rond de firma werd in een straal van drie kilometer een zone afgebakend die zichtbaar werd gemaakt door bordjes te plaatsen. Dat geldt voor Beveren-Leie en Desselgem tot aan de Spitaalstraat”, aldus de schepen. “Daarnaast kregen ook de buurgemeenten van ons de melding dat het virus was vastgesteld. Hoe lang het zal duren? Dat hangt van het agentschap af. Maar in principe denk ik dat je toch een maand mag rekenen voor de sperzone wordt opgeheven.”

(JD)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten