Picanol en Proferro nodigen minister uit voor opening nieuw hoogbouwmagazijn in Ieper

© TP
Redactie KW

“Stop ermee in Ieper en doe verder in China of Turkije.” Picanol-baas Luc Tack zag een tiental jaar terug nog weinig toekomst voor Proferro in het West-Vlaamse Ieper. Deze dochteronderneming is even oud als weefmachineproducent Picanol en vervaardigt sinds 1936 gietstukken uit schroot. Anno 2021 bevindt Proferro zich nog steeds in Ieper. En hoe: de dochter is uitgegroeid tot het hoogste gebouw van de volledige hoofdvestiging van de Picanol Group en produceert hoogtechnologische stukken voor fabrikanten in heel de wereld.

De vrouw achter deze transformatie: Vice President Cathy Defoor. Zij vertelt hoe ze er met haar team in slaagde om Proferro opnieuw uit te vinden in Ieper. “Meer dan 85 jaar geleden werd ruw gietijzer nog manueel en ambachtelijk gevormd tot kleine gietstukken. In de jaren zestig werd een gietlijn opgericht om stukjes tot 30 kilogram te maken, maar in dat segment ondervonden we heel wat competitie en we zagen veel klanten outsourcen richting lagekostlanden, zoals Turkije, India en China.”

In 2010 volgde de belangrijke beslissing om te ‘vergroten’. “Er werd geïnvesteerd in een volautomatische vormlijn voor grotere gietstukken”, vervolgt Defoor. “We hebben zo ons speelveld verlegd van 20 naar 250 kilo-stukken. In die markt bestaat veel minder aanbod en kunnen we onze expertise als technologische gieter en afwerker beter uitspelen. In het kielzog van die belangrijke investering volgden investeringen in automatisatie, machines en robots in alle afdelingen van Proferro.”

Verankering in Ieper

De hoogtechnologische gietstukken worden geleverd aan Picanol zelf, maar ook aan fabrikanten van landbouwmachines, grondverzetmachines, compressoren, textielmachines en algemene werktuigbouwkunde in heel de wereld. Omdat de grotere stukken de logistiek letterlijk verzwaarden, moest ook daar een oplossing gebouwd worden. “Met een stuk van 250 kilo rijd je niet rond zoals met een bak kleine stukjes en je kan maar een beperkt aantal stukken op een pallet plaatsen”, aldus Defoor.

“Daarom bouwden we een volautomatisch en digitaal werkend hoogbouwmagazijn van 32 meter hoog op een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. Deze nieuwbouw is nog iets hoger dan ons smeltbedrijf en meteen het hoogste gebouw op de site in Ieper. In totaal hebben we daar meer dan 10.000 palletplaatsen in rekkenbouw en de bevoorrading gebeurt via automatische kranen en shuttle. Dit is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onze vestiging in Ieper op lange termijn.”

Fiere CEO

Prijskaartje: 8 miljoen euro. Werd het personeel daardoor afgebouwd? opperde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits, die “het logistieke kloppende hart van Proferro” maandag met een grote knop officieel op gang bracht. “Er is geen negatieve impact, want Proferro groeit”, zo diende Defoor de minister van antwoord. “Wie overbodig blijkt omdat een deel van hun job geautomatiseerd is, wordt via opleiding en coaching ingezet in andere activiteiten, waar we hen goed kunnen gebruiken.”

“Het is ongelooflijk wat onze mensen allemaal kunnen”, reageert CEO Luc Tack. “Ik ben uitzonderlijk fier op Proferro en heb bewondering voor wat zij in 10 jaar konden realiseren.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier