Philippe Hanssens uit Roeselare voelt zich ondernemer en geen manager: “Onze nieuwbouw krijgt een droomverdieping”

Philippe Hanssens in de Bergstraat met links in de verte de nieuwbouw van zijn bedrijf op Hof te Weze. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Hanssens in de Bergstraat met links in de verte de nieuwbouw van zijn bedrijf op Hof te Weze. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Ieder jaar trekt hij zich een week terug op Kreta om zijn bedrijfsstrategie voor het komende jaar op papier te zetten. En in de nieuwbouw van Hanssens Beyond Telecom voorziet Philippe Hanssens een verdieping om te dromen. Kennismaking met deze ondernemer pur sang.

Terwijl in coronatijden heel de wereld met Teams leerde werken, was Philippe Hanssens drie jaar geleden al zeker van het potentieel. “Toen was ik te gast op Microsoft Inspire in Las Vegas en raakte er al van overtuigd dat dit het nieuwe Windows wordt. Tien jaar geleden, toen niemand er al in geloofde, zijn we al begonnen met videoconferencing. Videogesprekken zullen niet alle communicatie vervangen, maar het is een belangrijke extra troef geworden. Gedaan met in de files te gaan staan.”

Trouwe medewerkers

Philippe Hanssens omschrijft zichzelf als een ondernemer, geen manager. “Ik hou ervan om dingen te doen. Niet palaveren, gewoon doen. Ondernemer zijn is een mooi beroep, alleen wordt het in de media vaak eenzijdig belicht. Alsof goede ondernemers enkel geld steken in voetbal, extravagante feestjes,… Veel ondernemers geven elke dag het beste van zichzelf, maar dat biedt weinig nieuwswaarde. Al is het een belangrijke bouwsteen van een gelukkige maatschappij. De mooiste momenten als ondernemer zijn die waarbij je je medewerkers ziet groeien. Dat geeft een kick en goesting om verder te werken. De gemiddelde anciënniteit is bij ons negen jaar, de gemiddelde leeftijd bedraagt 34 jaar. Dat wil ook zeggen dat onze medewerkers zich goed blijven voelen bij ons. We zijn in onze business ook nog het enige familiebedrijf. Dat familiale met waarden als positieve ingesteldheid, vertrouwen, eerlijkheid en respect willen we bewaren. En ik zie mezelf als de bewaker van die waarden.”

Momenteel verrijst op Hof ter Weze, ongeveer achter restaurant Oude Notelaar, een nieuwbouw. “Mijn hobby is reizen, verkennen en dromen. En zo ga ik graag eens op verkenningstocht in binnen- en buitenland. Ik wilde ook ontdekken wat de ideale werkplek was en bezocht de kantoren van Google en Facebook in Silicon Valley, Skype in Riga en Microsoft in Seattle. Maar het meest inspirerende gebouw vond ik naast mijn deur, namelijk de bibliotheek van Roeselare. De stad Roeselare is overigens een van onze belangrijkste klanten en wordt in Vlaanderen aanzien als een toonbeeld op vlak van digitalisering.”

Stress ontaarden

In de nieuwbouw moeten de medewerkers van Hanssens zich thuis voelen. “Het hele concept is van binnenuit bedacht. We hadden eerst voor ogen hoe het er binnen moest uitzien, daarrond hebben we dan een buitenkant ontworpen. Er komt een koperen lus die alle betonwapening verbindt. Op die manier kunnen we het hele gebouw aarden. Als muren elektrisch worden opgeladen, gebeurt hetzelfde met de mensen die er werken. Dat geeft stress. En dat willen we nu net uit ons gebouw weren. Mensen moeten positieve energie krijgen door wat ze doen.”

In het gebouw is de tweede verdieping nog niet ingevuld. “Dat wordt een droomverdieping. Daar kunnen dromen in de toekomst werkelijkheid worden. Dat kunnen bijvoorbeeld start-ups worden, maar dat zal de toekomst uitwijzen. Zo’n droomverdieping biedt ons vrijheid in het hoofd.”

Ieder jaar trekt Philippe Hanssens met zijn hele gezin en de schoonfamilie naar Kreta.

“Dat doen we al jaren. Ik reis hen vooraf en de eerste week gebruik ik om te lezen en om mijn strategie voor het komende jaar op papier te zetten. De ideeën die ik daar opdoe, vormen de leidraad voor een heel jaar. Daarna reist ook de familie naar Kreta waar we nog een week genieten. Het is een prachtig eiland met een aangenaam klimaat, maar na twee weken hebben we alles op de menukaart al geproefd ( lacht ) en keren we terug om de ideeën in de praktijk te zetten.”

“Ik reisde de wereld rond, maar vond inspiratie in… Roeselare”

Hanssens Beyond Telecom werkt 95 procent voor klanten in West- en Oost-Vlaanderen. “Maar omdat die klanten ook in heel wat landen werken, volgen wij hen daar naartoe. Bedrijven zoals Ardo, Fluvius, Vandevelde Lingerie, Vanmarcke Sanitair,… zijn klanten van ons. Voor hen faciliteren we niet enkel thuiswerk via Teams, maar we helpen de bedrijven ook bij de digitale transformatie van hun communicatieplatform. Niet alleen telefonie, maar ook Messenger, Whatsapp, chat, mail, sms,… zijn instrumenten die zeker ook de jongeren onder ons door elkaar gebruiken. Ons R&D-team speelt daar op in, zo hebben we ons eigen communicatieplatform in de cloud met veel features en goed geprijsd.”

Het bedrijf blijft ook op zoek naar nieuwe medewerkers. “Jonge mensen die willen doorgroeien, zijn hier altijd welkom. Zelf ben ik een TEW’er tussen al die techneuten. Alleen jammer dat hier in West-Vlaanderen zo weinig masters in de technische opleidingen afstuderen.”

Hanssens Beyond Telecom

Privé

Philippe Hanssens (52) is getrouwd met Bieke Callebert. Ze wonen met hun kinderen Marthe (21), Arthur (19) en Simon (16) in de Bergstraat op de Zilverberg. Philippe is actief binnen Rotary Mercurius en engageert zich voor Onze Kinderen in Rumbeke.

Bedrijf

Historiek: Hanssens Telecom, ondertussen Hanssens Beyond Telecom, werd door wijlen Marc Hanssens opgestart in 1992 in de ouderlijke woning tegenover Wallemote in Izegem. Zoon Philippe, die TEW studeerde, is ceo van het bedrijf dat in de Kachtemsestraat 290B is gevestigd, maar in oktober 2021 een nieuwbouw op Hof ter Weze gaat betrekken.

Activiteiten: KMO’s, grote bedrijven en overheden begeleiden in de digitale transformatie van hun communicatieplatform. Niet enkel telefonie, maar ook Whatsapp, Teams, email, chat,… behoren tot de communicatiemiddelen.

Werknemers: 28.

Klanten: 1.300.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.