https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Pedro uit Ingelmunster is verzekeringsagent en daarnaast kapper-barbier: “Gefascineerd door haar en baarden”

Pedro ‘Peetje’ Vandekerckhove in zijn nieuwe zaak ‘Scheer & Schaar’. (foto FODI) © FODI
Redactie KW

Sinds kort kan je in de Bruggestraat 126 (enkel op afspraak) terecht bij kapper-barbier Pedro ‘Peetje’ Vandekerckhove van Scheer & Schaar. Diezelfde Pedro blijft nog altijd in hoofdberoep actief als verzekeringsmakelaar.

Pedro Vandekerckhove (41) is al 19 jaar aan de slag in de verzekeringssector. Hij begon ermee in de ouderlijke woning in de Bruggestraat 126. Daarna verhuisde hij naar een gebouw in de Oostrozebekestraat ter hoogte van de rotonde met de Ringbaan.

“En dan kwam corona. Het kantoor was groot en ik zat er alleen. Ik zat eveneens met veel parkeer- en zitplaatsen, ik had geen stagiairs meer en de bedienden werkten van thuis uit. Ik moest wel een beslissing nemen qua mijn toekomst als verzekeringsmakelaar.”

“De woning van mijn mama in de Bruggestraat 126 kwam vrij en ik kon hier terecht. Ik ben hier opgegroeid en ik begon hier ook met mijn verzekeringskantoor. Pas jaren later verhuisde ik naar de Oostrozebekestraat”, vertelt Pedro, getrouwd met Magaly Defoort van Atelier Mooi in de Bruggestraat 200, papa van Manon (13) en Gilles (12).

De beroepen van verzekeringsmakelaar en kapper-barbier zijn toch totaal niet met elkaar te vergelijken of wel?

“Ik had altijd al een fascinatie voor haar en baarden. Ik heb een passie voor Vikings, die veel baard hebben”, glimlacht Pedro. “Mijn vrouw Magaly is schoonheidsspecialiste en ook kapster. Vroeger knipte ik wel eens het haar van mijn vrienden.”

Andere uitdaging nodig

“Een hele tijd geleden stopte ik als voetbaltrainer bij de kleintjes van Ingelmunster. Ik stopte ook met voetballen en met kickboksen door kwetsuren. We deden verbouwingen aan ons huis, maar na een tijdje was ook dat gedaan. Op een bepaald moment viel ik een beetje in een zwart gat.”

“Mijn vrouw zei: ‘Jij kan alles behalve stilzitten’. Ik was ook al gestart met een basiscursus voor kapper. Nog voor de coronapandemie startte ik met die cursus in Gent. Tijdens de coronaperiode volgde ik twee online opleidingen en kreeg ik ook een opleiding bij mijn vrouw. We konden oefenen op onszelf.”

“Na corona volgde ik nog één opleiding voor kapper en nog drie voor barbier. Twee officieel: één in Gent, één in Antwerpen. Ik leerde in Gent veel bij. Die barbier zei altijd: ‘Al babbelend ga je niets bijleren, al werkend wel.’ En dat is juist. Al doende leert men en daar leerde ik wel degelijk de stiel van barbier heel goed aan.”

“Wat je qua technieken op school aanleert, is goed, maar de beste leerschool is nog altijd zelf oefenen én nog eens oefenen, ook veel op jezelf oefenen. Ik had zo’n lang haar en zie mij nu staan”, lacht Pedro met z’n kale knikker.

“Ik heb graag iets omhanden, nu zit ik als kapper-barbier in een andere wereld. De mensen bellen me op, komen af, slaan een babbel, betalen en vertrekken terug. In de verzekeringssector is dat anders. Dan bellen de mensen niet altijd met goed nieuws. Een schadegeval, betalingen die te veel zijn. Verzekeringen zijn iets wat we nodig hebben, maar niet altijd graag over praten. Ik had na 19 jaar – iets anders nodig, een totaal andere uitdaging.”

“Bijberoep is jobby”

Pedro benadrukt dat de verzekeringen zijn hoofdberoep blijven. “Mijn cliënteel moet niet ongerust zijn. Ik ben al 19 jaar verzekeringsmakelaar en dat blijft zo. Ik blijf mij op dat gebied inzetten voor mijn verzekeringskantoor, maar verzekeringen gaan over cijfers, pensioen, schades, meer reken- en denkwerk. Als kapper-barbier ben ik bezig met mijn handen en praat ik over 1001 dingen.”

“Ik kreeg hier al mensen over de vloer die hun hele leven vertelden, terwijl ze dichtbij mijn deur wonen en ik ze in feite als mens niet kende. Mijn bijberoep van ‘Scheer & Schaar’ is een job en een hobby, dus een jobby.

Waar komt die naam ‘Scheer & Schaar’ vandaan?

“We dachten aan verschillende namen, maar dat waren namen die al bestonden of die niet gemakkelijk uit te spreken zijn. Ik dacht ook aan ‘Scheren en snijden’ of ‘Haar en baard’. Ik wilde echter iets dat ze buiten onze gemeentegrenzen ook kunnen uitspreken. We kwamen terecht bij ‘Scheer & Schaar’. Ik wil duidelijk maken dat ik haar knip met een schaar en dat ik ook scheer. Ik knip de haren, maar verzorg ook de baard.”

“Wanneer ik dat doe? De mensen bellen mij op en we spreken af. Ik ben flexibel. De verzekeringen blijven prioritair. Is mijn bediende aan het werk, dan kan ik ook iemand vastleggen om zijn haar te knippen of de baard te trimmen. Knippen of een baard trimmen, duurt vijf à tien minuten. Werk ik met een open mes, dan duurt dat wel wat langer.”

“Waarvoor je hier terecht kan? Voor een heren- of kindersnit, baard trimmen of scheren, epilatie met draad(threading)… Ik ontvang iedereen met open armen. Komen ze maar één keer langs, geen probleem. Maar wie al afkwam, blijft komen, merkte ik toch al. ‘t Moet zijn dat ik mijn jobby dus goed doe.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.