Parachute Marsrover geweven op machine van Picanol

De parachute werd uitvoerig getest in een windtunnel.©T. Wynne. NASA
De parachute werd uitvoerig getest in een windtunnel.©T. Wynne. NASA
Redactie KW

Ieper heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in de veilige landing van de NASA-rover Perseverance op Mars. De hittebestendige parachute, die de supersonische snelheid van de rover moest afremmen, werd geweven op een machine van Picanol.

NASA deelde maandagavond de eerste beelden van de succesvolle landing van rover Perseverance op Mars. De beelden gingen de wereld rond en werden gedetailleerd bestudeerd in de Ieperse hoofdvestiging van de Picanol Group, waar de parachute voor de landing werd geweven. “Wij verkopen duizenden weefmachines per jaar aan klanten in meer dan honderd landen, maar dit is een primeur: het eerste ruimteproject van Picanol”, zegt bedrijfswoordvoerder Frederic Dryhoel.

Heathcoat Fabrics Limited, een klant van de Picanol Group in het Verenigd Koninkrijk, was geselecteerd door NASA’s Jet Propulsion Laboratory voor het ontwerp en de productie van de parachute. Om de parachute te weven, klopte Heathcoat aan bij Picanol. “Wij hebben de meest geavanceerde machines ter wereld voor zulke technische opdrachten”, aldus Dryhoel. “We hebben een lange klantenrelatie met Heathcoat, waarbij Picanol ook meezoekt naar de beste oplossing voor een weefopdracht.”

Afremmen

De parachute werd geweven door OptiMax-i. “De nieuwe maatstaf in grijperweven”, staat te lezen in een brochure van Picanol. “Met zo’n machine wordt parachutestof geweven, maar ook stof voor airbags, zeilen en kogelvrije vesten. Deze machine is een recente topper en staat bij ons in Ieper. De supersterke kwaliteitsstof werd speciaal geweven voor NASA. De parachute moest hittebestendig en ultralicht zijn en tegelijk de snelheid van de rover afremmen van 20.000 tot 320 kilometer per uur.”

“Het valscherm heeft een diameter van 21,5 meter en moest afgeschoten worden met een kanon, zodat het kon openen in amper 0,7 seconde. Voor de lancering werd de parachute getest in de grootste windtunnel ter wereld. Onze ingenieurs hebben de landing vorige week met veel plezier gevolgd en deelden afgelopen maandagavond gretig de eerste NASA-beelden van de parachute tijdens de landing.”

Die fierheid zal alleen maar groeien als NASA straks een teken van leven vindt op de rode planeet. “We zijn echt trots om vanuit een kleine hoek in België te kunnen bijdragen aan zo’n belangrijke Marsmissie.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.