Oxfam Wereldwinkel opent feestelijk nieuwe stek in Lichtervelde

Koen Oosthuyse, Ine Degrande, Kris Vandenbussche, Heidi Casteleyn en Jonas Bruneel in de nieuwe locatie van Oxfam Wereldwinkel aan de Marktstraat 62. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Koen Oosthuyse, Ine Degrande, Kris Vandenbussche, Heidi Casteleyn en Jonas Bruneel in de nieuwe locatie van Oxfam Wereldwinkel aan de Marktstraat 62. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Het is bijna zover, na enkele maanden hard werken, is het pand aan de Marktstraat 62 klaar om als nieuwe Wereldwinkel open te gaan. Dat doet het team van Oxfam met een feestelijk openingsweekend op zaterdag 12 en zondag 13 juni. “Van bij het begin was het onze ambitie om met deze locatie een stapje verder te gaan. Nu is het aan het publiek om te oordelen of we daarin geslaagd zijn.”

Eind juni loopt het huurcontract van het pand waar de Oxfam Wereldwinkel gevestigd is, na 18 jaar af. De winkel met fairtradeproducten zocht en vond snel een nieuwe locatie op enkele luttele meters van het vorige pand.

Komend weekend opent de nieuwe Wereldwinkel, inclusief koffiehoek, zijn deuren op Marktstraat 62. Voor de inrichting deed het team van Oxfam beroep op Steven Tandt, ontwerper van de accommodatie van Vijverkaffee.

“Steven is vooral bezig met standenbouw. Dit viel door de coronacrisis weg, waardoor hij zich kon focussen op ons project”, vertelt woordvoerder Kris Vandenbussche. “We zaten snel op dezelfde golflengte wat de look en feel betreft, maar ook over het feit dat het op een duurzame manier moest uitgevoerd worden.”

“We hebben ingezet op maximale recuperatie. In eerste instantie werden de meubels uit de vroegere winkel optimaal hergebruikt. Daarnaast kozen we voor duurzame en warme materialen. De technische deskundigheid van Steven werd aangevuld door de inzet van een aantal handige medewerkers en vrijwilligers.”

Koffiehoek

De nieuwe locatie brengt heel wat opportuniteiten met zich mee. De wereldwinkel wordt dan ook meer dan een verkooppunt voor faire producten. Er zal meer worden ingezet op ontmoeting en beleving, met een koffiehoek en als bijkomende troef een vergaderruimte op de tweede verdieping. Bezoekers kunnen de producten vanaf nu dus niet alleen ontdekken maar ook meteen proeven.

“Je kan bij ons tot rust komen bij een kopje koffie, een fairtrade gebakje of de nieuwste wereldwijn”, aldus Kris. “Er is gekozen voor mobiel winkelmeubilair, waardoor we – ook letterlijk – plaats kunnen creëren voor ontmoeting. Dit kan in de vorm van een cocktailavond, een veggie-tasting, een thee-degustatie,…”

Redenen genoeg dus om groots uit te pakken. Dat doet het team van de Wereldwinkel dan ook coronaveilig in het weekend van 12 en 13 juni, niet toevallig het weekend van vaderdag. “We hebben letterlijk heel de gemeente uitgenodigd via een origineel kaartje om op de koffie te komen op ons terras. Ook in de winkel zal er van alles te beleven vallen. Zo loopt de koffiespaaractie nog steeds, zijn er speciale promoties en kan men er kennis maken met heel wat nieuwe producten. Voor de papa’s is er een speciale attentie.”

Nieuwe krachten

Wie trouwens graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan ook bij de Wereldwinkel terecht. “We zien steeds nieuwe uitdagingen. Die willen we aanpakken met onze vaste vrijwilligersploeg, maar nieuwe krachten zijn altijd welkom.”

Info: https://www.oxfamwereldwinkels.be/winkels/lichtervelde/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.