Oud pompgebouw wordt nieuw speelterrein van Avelgems bedrijf Spirits by Design

Tim Veys van Spirits by Design is de nieuwe eigenaar van het oude pompgebouw in Bossuit (Avelgem).© Intercommunale Leiedal
Tim Veys van Spirits by Design is de nieuwe eigenaar van het oude pompgebouw in Bossuit (Avelgem).© Intercommunale Leiedal
Phebe Somers

Precies vijf maanden geleden ging de gemeente Avelgem samen met intercommunale Leiedal op zoek naar een creatieve ondernemer die het oude pompgebouw in Bossuit (Avelgem) nieuw leven kon inblazen. De sleutels werden uiteindelijk overhandigd aan Tim Veys, een Bossuitenaar in hart en nieren, de zaakvoerder Spirits by Design.

Er waren twee kandidaten in de running voor de overname. Op basis van de bieding en de geplande ‘invulling’ van het oude gebouw werd er uiteindelijk gekozen voor de besloten vennootschap Spirits by Design. Het bedrijf ontwikkelt sterke dranken en alcoholvrije alternatieven. Ze brouwen producten op maat voor internationale klanten en bieden ook een reeks eigen kwaliteitsmerken aan die wereldwijd geëxporteerd worden.

Meerwaarde voor toerisme

Tim is de ‘vader’ van tal van zelfgecreëerde gins, likeuren, rum… maar ook non-alcoholische drankjes. Sinds 2015 groeit zijn bedrijf zienderogen, en nu was de tijd rijp om het oude pompgebouw om te toveren. “Het borrelt nog volop aan ideeën om deze plek een nieuwe bruisende toekomst te geven”, aldus Tim.

De pompen in het gebouw, de oude elektrische installatie, de structuur, gevels, typische dakstructuur en ook het gedicht aan de gevel zullen intact bewaard blijven. De nieuwe eigenaar zal het bestaande restaurantgedeelte invullen als event- en tastingruimte voor de eigen activiteiten, maar Spirits by Design stelt de ruimte ook beschikbaar als betaalbare huurzaal voor de inwoners van Bossuit. Op geregelde tijdstippen zal het gebouw ook opengesteld worden voor georganiseerde rondleidingen met achteraf uiteraard een degustatie.

Oud ontmoet nieuw

In Avelgem is het oude pompgebouw al jaren een historisch herkenningspunt. De pompen doen al lang geen dienst meer, maar de hele site was een tijdlang het decor van een toeristisch-recreatief centrum voor de Scheldestreek. Tegenwoordig is het vooral een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandelroutes. Nu er terug leven in de brouwerij komt, zal de lokale bevolking nog meer kunnen genieten van dit mooi staaltje geschiedenis.

Het gebouw dateert al van voor 1861 en werd in 1991 gekocht door de gemeente Avelgem.© Intercommunale Leiedal
Het gebouw dateert al van voor 1861 en werd in 1991 gekocht door de gemeente Avelgem.© Intercommunale Leiedal

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.