Opluchting in Snaaskerke: polderdorp heeft eindelijk opnieuw buurtwinkel

© (Foto TVA)
© (Foto TVA)
Redactie KW

Stel je voor. Anderhalf jaar lang moet je 10 tot 12 kilometer omrijden voor bijvoorbeeld een plakje kaas, doosje spaghetti, boter, toiletpapier of vuilniszakken. Wel, aan die malaise komt voor de 1.200 inwoners van Snaaskerke een eind. Anderhalf jaar na de sluiting van de vorige buurtwinkel, opent met ‘Wellington Fresh’ een nieuwe winkel. “We beseffen hoe belangrijk dit is voor het dorp”, weten uitbaters Vicky Margory en Michaël Van Poucke.

Even terug naar juni 2019. Toen sloot de buurtsuper van Bart Hinderijckx en Gina in de Dorpsstraat 75. Gelatenheid bij de inwoners, want voor élke boodschap moesten ze naar hoofdgemeente Gistel trekken of naar Oudenburg – een enkele rit van 5 tot 6 kilometer. De sluiting van de winkel deed zelfs vragen rijzen over de leefbaarheid van Snaaskerke en werd ook besproken op de gemeenteraad. Behalve restaurant Plat Préféré, café Cornelius en kachelzaak De Houtkrul heb je er niks.

Maar zie, de boven Snaaskerke klaart op. In de Dorpsstraat 105 is Wellington Fresh open. Opluchting bij de inwoners én de uitbaters, want de opening was eigenlijk al eerder voorzien. “De stevige verbouwingen duurden ietsje langer dan voorzien, enkele vergunningen lieten wat op zich wachten en er was een probleem met de sterkte van de elektriciteit. Maar dat is nu opgelost, we kregen bovendien veel steun van de stad Gistel”, glunderen Vicky en Michaël. “We beseffen zeker en vast het belang van deze winkel voor het dorp. Eigenlijk is dit een sociaal platform, hé. De afgelopen tijd hadden we een broodautomaat geplaatst om inwoners uit de nood te helpen, maar eigenlijk kom je daar niet volledig mee toe”, geeft het Snaaskerkse koppel mee. “

Op de eerste openingsdag was het een vas et viens van klanten. Voor Vicky en Michaël was het soms nog wat zoeken en de informatica haperde een keertje. Maar ach, details. “Ik ben heel blij”, zegt dorpsbewoner Annie Huyghebaert. “Het was niet altijd even simpel om even naar Gistel of Oudenburg om charcuterie te gaan.” Eenzelfde geluid bij Ignata Van Loo. “Het afgelopen anderhalf jaar ging ik vooral naar Oudenburg, maar da’s nu allemaal verleden tijd. Inkopen doen in eigen dorp, daar wordt een mens gelukkig van.”

“Behalve het klassieke aanbod producten, gaan we prat op ons aanbod brood en boterkoeken”, pikt Vicky weer in. “Die worden hier ter plaatse afgebakken en afgewerkt met bijvoorbeeld een laagje pudding. Michaël is bakker van opleiding, dus dat komt handig van pas. Onze koeltoog van 7 meter lang springt ook in het oog en we hebben een mooi basisaanbod kazen met toch wel enkele speciale producten, zoals verse Italiaanse taleggio of parmezaan. We gaan zo lokaal mogelijk en bieden bijvoorbeeld Oudenburgse hoevepaté aan of streekbieren van Keyte uit Ichtegem. Straks krijgt ook het Snaaskerkse honingbier een plekje op de schappen. ‘Shop lokaal met een smile’, dat is het motto dat we zoveel mogelijk willen uitdragen. Straks willen we uitpakken met onze eigen spaghettisaus.” Verder liggen er ook kant-en-klaarmaaltijden in de koeling.

In de toekomst willen Vicky en Michaël naast de deur een koffiehuisje uitbaten. “Maar nu eerst onze winkel. We zijn zo gelukkig eindelijk te kunnen openen en het dorp te kunnen helpen.” Wellington Fresh is open van maandag tot en met vrijdag van 6.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur, op zaterdag van 7 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur, en op zondag van 8 tot 12.30 uur. Woensdag is de vaste sluitingsdag.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier