Oostendse foorkramers vrezen dat ook 2021 een rampjaar wordt

Maxim, Walter, Joelle en Natacha staan klaar om te vertrekken. Maar naar waar?© (Foto JRO)
Maxim, Walter, Joelle en Natacha staan klaar om te vertrekken. Maar naar waar?© (Foto JRO)
Redactie KW

“Ik zie niet in waarom pretparken wel zouden mogen openen, en wij niet.” De foorkramers zijn boos en willen net als iedereen perspectief. “Wij staan vertrekkensklaar.”

Oostendenaars Walter Semay (47), zijn vrouw Joelle Omloop (45) en zijn zus Natacha Semay (49) zijn net als Maxim Dewyse (30) heel boos over het feit dat er over de foorkramers niet wordt gesproken tijdens het Overlegcomité. Zowel Walter en Joelle als Natacha erfden de kermismicrobe van hun ouders, grootouders en zelfs overgrootouders.

“We zitten in een heel vreemde situatie”, vertelt Walter. “Vorig jaar beleefden alle foorkramers een slecht jaar. Men kan dan wel perspectief hebben of de kermissen al dan niet mogen doorgaan, de burgemeesters mochten zelf beslissen of dat voor hun gemeente of stad verantwoord was. Bepaalde steden en gemeenten lieten het toe, anderen dan weer niet. Tachtig procent van de kermissen ging dan ook niet door.”

Welke burgemeester wil voor ons vechten?

De hoop op een beter 2021 was vorig jaar nog groot, maar die hoop blijkt ijdele hoop te zijn. “We hadden helemaal niet verwacht dat we opnieuw voor een rampjaar zouden staan”, pikt Natacha in. “We hebben een beetje het gevoel dat wij er niet meer toe doen. Of we nog iets verwachten dit jaar? Ja, maar het ziet er niet goed uit, hé. We verliezen sowieso al de carnavalskermissen en de paasforen. Ons seizoen is normaal al bezig, hé.”

Het Overlegcomité buigt zich binnenkort over de kermissen. De kans is groot dat kermissen op 1 mei opnieuw de deuren mogen openen. “Zal dat overal kunnen?”, vraagt Joelle zich af. “Wij staan nu niet op de Meifoor, maar die werd al afgeschaft. In Antwerpen werd een vaccinatiedorp opgebouwd op de plaats waar normaal de kermis staat. Dat mogen we ook al vergeten.”

“En de terrassen van de horeca niet vergeten”, neemt Walter over. “Op heel veel plaatsen werd een uitbreiding van de terrassen voorzien voor de horeca. Dat wil zeggen dat er minder plaats is voor de kermis. Terecht dat die mensen gesteund worden, hé, begrijp me niet verkeerd. Maar wat gebeurt er met ons?”

Een kans, aub

Maxim kocht vlak voor de corona-uitbraak een autoscooter. “Drie kermissen hebben we ermee gedaan”, zucht hij. “De rest van de tijd stond onze investering stil. En het gaat hier niet om een kleine investering, hé. Als jonge ondernemers zakt de moed je op een bepaald moment in de schoenen. De lening die we aangingen om die autoscooter te kopen, blijft lopen. En alle andere kosten zoals onderhoud, die lopen ook gewoon door. Alleen komt er niets binnen. We hadden gehoopt dat we een beter jaar zouden beleven, maar het lijkt een even groot rampjaar te worden. Het zijn zeker geen leuke tijden voor de foorreizigers en we hebben geen enkel zicht op beterschap. Het is zoals Walter zegt: de kermissen zullen misschien mogen doorgaan, maar waar zullen we nog terecht kunnen? Welke burgemeester is bereid om voor ons te vechten? Welke steden en gemeenten willen ons de kans geven om te tonen dat wij coronaveilig te werk kunnen gaan?”

“Het wordt tijd dat we tonen dat we er nog altijd zijn, want we willen niet vergeten worden. We hebben evenveel recht om weer aan het werk te kunnen”, besluiten de Oostende foorreizigers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier