Oostends bedrijf verkoopt jacht van 16 miljoen euro

Hannes Hosten

Niet iedereen doet slechte zaken door de coronacrisis. Het bedrijf Yacht Consult van Oostendenaar Manu Deceuninck (32) stelt vast dat meer en meer mensen een jacht willen kopen. Recent verkocht Yacht Consult een luxejacht van 16 miljoen euro. “Heel uitzonderlijk voor een Belgisch bedrijf”, zegt Manu.

37 meter lang, drie dekken hoog, vier slaapkamers en een masterbedroom, ingericht met de laatste nieuwe snufjes en ontworpen door een gerenommeerde Spaanse interieurdesigner. En verder: een fitnessruimte in open lucht, een jacuzzi, een 12 m lange Zodiac als extra boot en alle denkbare ‘speelgoedjes’ aan boord zoals jetski’s en duikmateriaal. Zo’n jacht verkocht Yacht Consult aan een klant. Catalogusprijs: 16 miljoen euro. Het jacht dient volledig voor privégebruik en telt vijf tot zes bemanningsleden: een kapitein, twee matrozen, een kok en één of twee hostessen.

“Zo’n bestelling is voor een Belgisch jachtbedrijf héél uitzonderlijk, maar het is mede door corona dat klanten een beroep doen op binnenlandse bedrijven. Yacht Consult bestaat al ruim tien jaar. We verkopen luxejachten, van kleine tot hele grote, en begeleiden mensen bij de aankoop van hun jacht”, zegt Deceuninck.

SKY Towers

Manu Deceuninck is geboren in Oostende. Zijn moeder is een zus van wijlen Jean Vanhakendover, de uitbater van de vroegere Ciné Rialto. Hij groeide op in het buitenland, maar keerde op zijn 17de terug naar België. Hij was 19, toen hij zijn bedrijf opstartte. Vandaag werken hij en zijn twee medewerkers nog van thuis uit, maar in 2022 nemen ze hun intrek in een kantoor in de SKY Towers, het project van vastgoedgroep Degroote op de site van de voormalige hotelschool, met zicht op de Mercator en de jachthaven.

“Een jacht is coronaveilig: alles wat aan boord komt, wordt ontsmet”

Het luxejacht komt van de Italiaanse jachtenbouwer Ferretti en werd door Yacht Consult naar zijn eerste thuishaven St.-Tropez in Frankrijk gebracht. “Wij werken exclusief samen met Ferretti en een Poolse werf waar luxecatamarans worden gebouwd”, vertelt Manu. “Maar we begeleiden ook klanten met andere wensen en passen ons aan. Voor stalen boten bijvoorbeeld komen we dikwijls op Nederlandse werven uit.”

Villa op water

“We stellen vast dat er minder vraag is naar snelle jachten, maar meer naar tragere, ruime boten, bijna villa’s op het water. Dat is ook ecologischer. Die vraag naar meer ruimte merkten we al voor de coronacrisis, maar is er zeker nog door versterkt. Veel van onze klanten bleven tijdens de crisis op hun boot. Dat is veilig en makkelijk te controleren: alles wat aan boord komt, wordt ontsmet. En als je op een plaats komt met te veel besmettingen, vaar je ergens anders heen. Zowel de verkoop als het verhuur van jachten, wat wij ook doen, neemt toe.”

Manu Deceuninck.© PM
Manu Deceuninck.© PM

Yacht Consult heeft in de voorbije tien jaar voor meer dan 120 miljoen euro jachten verkocht. Het gaat jaarlijks over vijf tot tien nieuwe schepen en 20 tot 30 tweedehandse boten. “Een jacht van 16 miljoen euro is echt uitzonderlijk. Nieuwe boten heb je vanaf 1 miljoen euro, tweedehandse vanaf 20.000 euro. Wij maken daar geen onderscheid in. Vorig jaar verkochten we een achttal nieuwe boten van boven het miljoen.”

“Goed in crisissen”

“We zijn blij dat we nog zaken kunnen doen in deze crisistijden”, besluit Manu. “We zien dat mensen het plezier in het leven willen behouden. Als dat niet via normale vakanties kan, kiezen ze voor privévakanties, zoals op een jacht. Yacht Consult startte ten tijde van de bankencrisis en maakt nu de coronacrisis door. We blijken goed te drijven op crisissen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.