Nicolas Moerman is jonge West-Vlaamse ondernemer van het jaar: “We willen Nederland ook volledig veroveren”

Redactie KW

Nicolas Moerman (35) is verkozen tot JCI West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar. Een mooie bekroning voor de medezaakvoerder van Nestor, een uitzendkantoor voor 50-plussers en gepensioneerden, die grote ambities koestert: “We willen in het segment van de senioren de grootste speler worden van de Benelux.”

De cijfers van Nestor spreken tot de verbeelding. Nicolas Moerman en collega-zaakvoerder Mathieu Vandenhende laten met Nestor een jaarlijkse groei noteren van zestig procent sinds de start in 2016. Zelfs in coronajaar 2020 was er nog altijd een omzetstijging met tien procent. De jonge ondernemer met Waregemse roots blaakt dan ook van het zelfvertrouwen als ik hem spreek in zijn kantoor in Sint-Martens-Latem.

Booming business, terwijl het nog niet zo lang geleden is dat werkloze 50-plussers zo goed als kansloos waren op de arbeidsmarkt.

“Bedrijven beginnen hoe langer hoe meer de voordelen te zien van 50-plussers of zelfs gepensioneerden in hun bedrijf, zeker in een streek waar er amper werkloosheid is. We zijn gestart in Waregem en het is voldoende bekend dat de bedrijven daar al een eeuwigheid om arbeidskrachten schreeuwen. In Sint-Martens-Latem, waar we enkele jaren geleden naartoe zijn verhuisd, is dat eigenlijk niet anders.”

Je bent West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar maar een kantoor in de kustprovincie kan er niet meer van af.

“Dat we verhuisd zijn, komt omdat we iets meer richting centrum wilden opschuiven zonder de connectie met West-Vlaanderen te verliezen. Het compromis is dus onze huidige stek in Sint-Martens-Latem waar we gevestigd zijn aan de Kortrijksesteenweg (glimlacht) . Bovendien zijn de helft van de tien medewerkers hier geboren en getogen West-Vlamingen. Los daarvan zetten we sterk in op een digitale werking. Pas als we voelen dat er iets in zit, nodigen we de mensen uit om eens langs te komen naar een van onze kantoren. Er is er ook één in het Nederlandse Alphen aan den Rijn. Het is onze ambitie om op termijn de hele Nederlandse markt te bestrijken.”

Onze klanten hebben geen schrik voor een nieuwe uitdaging

Welke vacatures hebben jullie vooral in de aanbieding voor wie een dagje ouder is?

“Er is een behoorlijk aanbod aan administratieve jobs, maar we hebben ook banen voor mensen die in een winkel aan de slag willen gaan of algemeen in de verkoop. Vaak gaat het om deeltijds werk, maar dat is net waar onze doelgroep naar op zoek is.”

Het meest opmerkelijke aan jullie uitzendkantoor is dat jullie ook op gepensioneerden mikken. Hebben zij een andere motivatie?

“Wie met pensioen is, wil in de eerste plaats bezig zijn en sociale contacten blijven onderhouden terwijl 50-plussers meestal nog een volwaardige job willen. Wie 65-plus is, wil nog één of enkele dagen per week werken en stelt zich daarbij flexibel op. In een aantal bedrijven zijn ze dan ook zeer gegeerd. Zo was Foodbag (Gents bedrijf dat gezonde maaltijdboxen levert, red) een tijd geleden op zoek naar mensen die één, twee of drie dagen per week die boxen tot bij de abonnees willen brengen. Heel wat senioren op rust speelden daar graag op in.”

Hoe zou je de mensen omschrijven die bij jullie komen aankloppen?

“Ze zijn avontuurlijk ingesteld, treden de wereld tegemoet met een open vizier en hebben geen schrik van een nieuwe uitdaging. Ze komen ook uit alle mogelijke hoeken: van een ceo op rust tot een administratief bediende die een nieuwe uitdaging wil.”

Avontuurlijk ingesteld zijn. Dat lijkt wel op jezelf te slaan. Op je curriculum staat dat je vijf jaar in Londen gewerkt hebt.

“Ik ben daar eerder per toeval beland toen ik op mijn 23ste een soort wedstrijd gewonnen had waardoor ik voor een stage naar Londen mocht. Uiteindelijk heb ik er vijf boeiende jaren beleefd in de reclamewereld. Rijk ben ik daar niet geworden maar dat was ook niet de bedoeling. Wel heb ik daar pakken ervaring opgedaan die ik elke 20-jarige alleen maar kan aanbevelen, onder meer omdat het mijn wereldbeeld heeft verruimd. Het was bovendien ook leuk om van het uitgaansleven te proeven in Londen, echt wel een stad voor jonge mensen.”

Nooit overwogen om in de voetsporen te treden van je vader die journalist is?

“Ik ben een slechte schrijver (lacht). Neen, ik denk dat ik meer een commercieel profiel heb dan mijn vader. En ik wilde als ondernemer aan de slag gaan. Ik was nog erg jong toen ik merkte dat zoiets me aantrok.”

Wat heb je nog met Waregem, de stad van je jeugd?

“Een heleboel vrienden met wie ik nog regelmatig afspreek. Vaak belanden we dan in Den Hemel als we iets willen drinken en in restaurant Mes Amis als we willen tafelen. Mes Amis heeft een hele lekkere keuken, serveert prima cocktails en je vindt er een sfeer die mij altijd doet terugdenken aan mijn tijd in Londen.” (FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten