Na de pijplijn, ook de brouwerijrotonde in Brugse brouwerij

Franky Demon, Xavier Vanneste en Dirk De fauw presenteren met trots een foto van de brouwketel. © Davy Coghe
Piet De Ville

Tegen het einde van het jaar wordt er een oude koperen brouwketel geplaatst op het rondpunt aan het einde van de Lieven Bauwensstraat. Het gaat om een initiatief van brouwerij De Halve Maan, die vlakbij een hypermoderne bottelarij aan het bouwen is.

Brouwerij De Halve Maan wil in samenwerking met Stad Brugge de rijke Brugse brouwerij- en biertraditie nog meer accentueren. In navolging van andere steden met een grote biertraditie komt er ook in Brugge een zogenaamde brouwerijrotonde. Dicht bij de in opbouw zijnde nieuwe bottelarij van De Halve Maan in industrieterrein Waggelwater, meer bepaald op het einde van de Lieven Bauwensstraat, wordt tegen het einde van het jaar een oude koperen brouwketel geplaatst op het rondpunt. “De vergunning hiervoor werd in september toegekend”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). “Naast het plaatsen van de ketel besteden we ook aandacht aan groen en onverharde zones volgens de hedendaagse normen en richtlijnen. De aanplanting van extra bomen, groen, een groendak en onverharde zones is trouwens voorzien rond de nieuwe productiesite die de brouwerij aan het bouwen is.” De boom die moet sneuvelen voor het plaatsen van de brouwketel zou dus gecompenseerd worden door bijkomende bomen in de omgeving.

“De ketel hebben we gehaald uit een oude brouwerij in Duitsland die afgebroken werd”, vult Xavier Vanneste, managing director van De Halve Maan aan. “Die ketel zal in een opmerkelijk contrast staan met de hypermoderne, grotendeels transparante bottelarij en bierverwerkingscentrum die we hier aan het bouwen zijn. Traditie en moderne technieken gaan hand in hand. En voor alle duidelijkheid: Elke liter van het Brugse Zot bier blijft met zorg gebrouwen worden in de historische brouwerij die al eeuwenlang gelegen is op het Walplein. Alle bieren worden met de fameuze ondergrondse bierpijplijn getransporteerd naar de site op het Waggelwater. Onze nieuwe bottelarij, waar we nu aan het proefdraaien en testen zijn, zou moeten volledig operationeel zijn in de eerste helft van volgend jaar”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier