Premier Alexander De Croo bezoekt Ranson Harelbeke in kader van cyberaanvallen

Eerste Minister Alexander De Croo en managing director Bruno Ranson tijdens het bezoek aan het bedrijf.© BELGA
Eerste Minister Alexander De Croo en managing director Bruno Ranson tijdens het bezoek aan het bedrijf.© BELGA

Woensdag bracht eerste minister Alexander De Croo een bezoek aan de NV Ranson in Harelbeke in het kader van de bespreking van de nieuwe cyberstrategie morgen, donderdag 20 mei.

Ook NV Ranson uit Harelbeke werd in januari 2019 gegijzeld door cybercriminelen. De leverancier van bakkersbenodigdheden kreeg de boodschap ‘Alles is versleuteld’ toen ze hun back-ups probeerden te installeren, vertelde IT-manager Guy Deleersnyder. Pas na het betalen van 50.000 euro in bitcoins kreeg Ranson opnieuw toegang tot de vergrendelde back-ups.

“Iedereen moet een cyberveiligheidsreflex aannemen”, was de boodschap van premier De Croo tijdens een bezoek aan Ranson, een producent van bakkerijgrondstoffen. Alle vormen van cybercriminaliteit nemen toe. Premier De Croo kondigt investeringen aan, want hij wil dat België één van de minst kwetsbare landen wordt voor cyberaanvallen in Europa.

Sindsdien zijn er veel bedrijven en particulieren in ons land die ook slachtoffer werden van cybercriminaliteit. “Alle vormen van cybercriminaliteit nemen toe”, weet Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity. “Bovendien worden we geconfronteerd met steeds nieuwe fenomenen. Het federale Computer Emergency Response Team kreeg in 2020 7.000 meldingen van mensen die het slachtoffer zijn van een cyberaanval en hulp vragen. In 2019 waren dat er nog geen 5.000.”

“Dat het toeneemt, zie je ook aan de cijfers van de mails die verstuurd worden naar verdacht@safeonweb.be. Vorig jaar kregen we daar meer dan 3 miljoen mails binnen, maar als het dit jaar zo doorgaat zitten we op het einde van 2021 aan 4,5 tot 5 miljoen mails, want nu in mei werden al 1,7 miljoen mails naar dat adres gestuurd”.

Reflex aannemen

Premier De Croo wil dat dit thema bij iedereen hoog op de agenda komt. “Iedereen kan ermee geconfronteerd worden”, stelt de eerste minister. “Als het gebeurt, moet je hulp zoeken, bij de veiligheidsdiensten of IT-specialisten. Ten tweede moeten mensen en bedrijven investeren zodat dergelijke zaken niet kunnen gebeuren. Je moet een echte digitale beveiligingsreflex aannemen.”

“Als mensen het slachtoffer zijn van een inbraak thuis en ze hebben de deur laten openstaan, dan zegt iedereen: ‘die had je moeten dichtdoen’ . Wel, net hetzelfde moet online gebeuren. Ook daar moet je de deur dichtdoen.”

Het centrum voor cybersecurity komt nu met een nieuwe strategie voor de komende jaren. “Die strategie houdt in dat er meer zal geïnvesteerd worden in infrastructuur en in mensen”, belooft premier De Croo. “Morgen op de nationale veiligheidsraad wordt die strategie voorgesteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier