Melanie (26) pakt brons op het Belgisch kampioenschap Gelato en plant de opening van haar eigen ijssalon in Ichtegem

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Melanie uit Ichtegem haalde deze week een podiumplaats uit dertig deelnemers met haar creatie ‘Spicy Chocolate’. Daarmee heeft ze haar strepen in de ijswereld al verdiend. Mooi meegenomen, want volgend jaar opent ze haar eigen ijssalon in Ichtegem. “Ik volgde een opleiding omdat ik nooit goede recepten vond voor ambachtelijk ijs.”

Van de wedstrijd zelf had Melanie nog nooit gehoord. Onlangs volgde ze de opleiding ‘School of Ice: Healthy Icecream’ bij Syntra West. “Het was een leerkracht die me aanspoorde om me voor de wedstrijd in te schrijven. We zitten momenteel volop in de verbouwingen voor het ijssalon en ik twijfelde. Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen” heb ik me uiteindelijk toch ingeschreven. Bovendien heb ik nog veel te ontdekken in de ijswereld.”

Pittig chocoladeijs

Met succes, want Melanie pakte de derde plaats met haar ‘Spicy Chocolate’. “Eigenlijk heet het voluit ‘pittig chocolade-ijs met een zeste van sinas’, maar dat was helaas te lang voor het certificaat. Het ijs heeft een pittige nasmaak, maar dat is goed in balans gebracht met de frisheid van de sinaasappel en het zoete van de chocolade. De kleuren in de ijsbak refereren naar de herfstbladeren en de warme gezelligheid van de winter. Een ideaal seizoensijs dus.”

Melanie heeft grote plannen. Ze wil haar eigen ijssalon openen. Momenteel wordt de oude seinwachterswoning in de Zuidstraat, waar het ijssalon zich zal bevinden, verbouwd. Het roodbakstenen dubbelhuis dateert van 1868 en staat langs de sinds 1867 operationele spoorlijn 62 Oostende-Torhout.

“We waren al even op zoek naar een locatie waar veel passage is en waar ook een grote tuin aanwezig is”, duidt Melanie haar keuze voor de locatie. “Via een vriend van mijn ouders kwamen we de oude seinwachterswoning op het spoor.” Tot de verbouwingen afgewerkt zijn, wil Melanie een foodtruck installeren op het terrein en dat vanaf volgende zomer.

Perfecte locatie

De spoorlijn is ondertussen al ruim 50 jaar niet meer in gebruik. Anno 2021 is het een wandel- en fietsroute van 22 kilometer lang. “De locatie is perfect: gelegen in een oase van groen, omringd door bos. Iedereen verwacht een ijssalon in het centrale gedeelte van grote steden, maar ook hier hebben de mensen nood aan een leuke, gezellige plaats. Bovendien gaan we ons niet enkel op ijs focussen, maar zullen er ook pannenkoeken en wafels te verkrijgen zijn en we plannen ook kleine snacks over de middag”, aldus Melanie.

Maar het paradepaardje van Melanie zal uiteraard ijs blijven. “Ik hou van kinds af aan al van bakken. Ik vond voor ambachtelijk ijs nooit goede recepten. In 2017 volgde ik zo een éénjarige opleiding om de kneepjes van het vak te leren. Ik moest voor mijn eindwerk een fictieve zaak opstarten en zo ging de bal aan het rollen. Ik ben blijven oefenen om de smaken op punt te krijgen met het brons als resultaat. Het is leuk om al meteen met een prijs aan dit nieuwe avontuur te starten. De verbouwingen zijn een huzarenstukje, maar dat brons doet ons beseffen waarom we het doen’, besluit de jonge vrouw.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.