Martin Coene opent deuren van gloednieuwe Moorseelse wiskyshop Top Malts

Martin Coene in zijn gloednieuwe whiskyshop Top Malts. (foto HVM)
Redactie KW

Zaterdagnamiddag 2 oktober is elke whiskyliefhebber welkom in de Rozenstraat 103 in Moorsele. In de statige hoekwoning huist de gloednieuwe shop van Martin Coene: Top Malts.

Martin werkt professioneel voor Unitank, als verantwoordelijke van de terminal, langs het kanaal in Roeselare. Maar stap voor stap ontwikkelde hij een passie. Het begon zo’n 25 jaar geleden met een proeverij van whisky’s. De eerste die hem nog is bijgebleven, was Bruichladdich en ondertussen heeft hij daarvan de grootste verzameling van België en wellicht daarbuiten.

“De eerste fles is meestal de standaard, 10 jaar oud. Dan volgde al snel de 12 en 16 jaar en de trein was vertrokken. Je gaat al eens naar whishyfestivals en proeverijen of ‘tastings’ en je leert bij”, vertelt Martin.

Enorme variëteit smaken

Toen de eigenaar van een andere winkel zo’n drie jaar geleden overleed, sprong Martin bij. Hij werd verkoper. En dat opende heel wat deuren. Hij bezoekt ook elk jaar Schotland en botst er telkens nog op nieuwe dingen. Het is verwonderlijk hoeveel verschillende smaken zich in whiskyland presenteren. Meestal heeft dit te maken met de soort vaten waarin de edele drank rijpt. Je vindt er uit portovaten of sherry of rum.

Martin heeft whisky’s uit de hele wereld, natuurlijk uit Schotland en Ierland, maar ook uit India en Japan, België of Zweden tot Israël, Taiwan en Australië. Er staan ook rum, gin en andere sterke dranken in de stijlvol verlichte kasten.

Klanten wereldwijd

Top Malts heeft al een trouwe schare fans. Er is lekkers voor beginners, voor gevorderden maar ook voor verzamelaars en investeerders. Whisky is de laatste jaren een gegeerd product geworden om in te beleggen. Soms verhoogt de waarde van een fles in een paar weken tot vier keer of meer. Maar Martin is gelukkig dat er nog mensen zijn die gewoon genieten van een glaasje.

De klanten komen nu al van over de hele wereld, Noorwegen, Rusland, Polen of Japan. En blijkbaar ook meer en meer jonge mensen. Dus ga gerust eens checken of je eerder gaat voor zoetig, fruitig, kruidig of al dan niet zwaar geturfd.

Top Malts kun je bezoeken op zaterdag 2 oktober van 14 tot 19 uur. Je kan er gratis proeven van Gordon & MacPhail whisky onder leiding van Eric Vermeire. Daarna werkt de shop op afspraak via 0479 69 87 51. (HVM)

Info: Facebook en https://topmalts.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier