Lithobeton plaatste 10.000ste elektriciteitscabine: “Hebben lange weg afgelegd”

guygyu
guygyu
Redactie KW

Het bekende Snaaskerkse bedrijf Lithobeton mocht haar 10.000ste elektriciteitscabine plaatsen voor een privéproject, op een werf in de buurt van Charleroi. Ondanks de geldende coronamaatregelen gaf het bedrijf deze gebeurtenis een feestelijk tintje.

Op een werf in het Henegouwse Wanfercée-Baulet, ten noordwesten van Charleroi, werd het jubileumexemplaar afgeleverd met een fraaie strik eromheen. Dat gebeurde op vraag van elektro-installateur Verhulst. “Lithobeton is een gewaardeerde leverancier van netbeheerders en elektro-installateurs die actief zijn in infrastructuur voor middenspanning”, legt Wim Scheldeman uit. “Sterker nog: we zijn de referentie op de Belgische markt voor geprefabriceerde betonnen cabines.”

Meer dan cabines

Maar – en de naam van het bedrijf zegt het natuurlijk – Lithobeton maakt veel meer dan alleen elektriciteitscabines. “We beantwoorden aan alle noden op vlak van infrastructuur, dus ook wegen en rioleringen”, vervolgt gedelegeerd bestuurder Tom Bulcke. “Zo ontwikkelden we de laatste jaren veel aangepaste producten die helpen bij het infiltreren en draineren van hemelwater, zoals waterpasserende en -doorlatende betonstraatstenen, grasbetontegels voor parkeerzones, wandelpaden en taludverstevigingen.”

We zijn flink gegroeid, maar de link met het dorp blijft behouden

De afgelopen jaren kende onze regio perioden van droogte. Lokale besturen gaan steeds vaker op zoek naar betere oplossingen om waterinfiltratie te verbeteren. “Met het oog op een zo hoog mogelijk grondwaterpeil ontwikkelden we infiltrerende waterbakken, straatkolken en U-kanalen. Zo willen we tegemoetkomen aan de maatschappelijke oproep om het hemelwater lokaal te bufferen en vertraagd in de bodem te laten infiltreren. Een eerste proefproject waarbij ook wordt gebufferd in de wegfundering werd in opdracht van Aquafin gerealiseerd in Staden”, zegt Bulcke. Een ander opvallend project waar het bedrijf aan meewerkte, zijn de intussen bekende strekdammen van Oostende.

150 werknemers

Lithobeton heeft een lange weg afgelegd. Het bedrijf, dat behalve in Snaaskerke ook in Baudour nabij Bergen actief is, telt nu 150 medewerkers. In 2019 realiseerde het een omzet van 30 miljoen euro. “Voor het ontstaan moeten we al terug naar 1947, toen er in de ‘Betonwerkerij van Snaaskerke’ elektriciteitspalen werden gemaakt. Daarna breidde de activiteit algauw uit met de productie van onder meer betonstraatstenen, boordstenen, betonbuizen en diverse putten’, vertelt Tom Bulcke. “In oktober 1986 nam mijn vader Raf, sinds 1954 directeur van de zetel in Snaaskerke, aandelen van de nv over. In 1994 ging onze familiale kmo over in de handen van mijn zus Sophie en ik. De plaatsing van onze 10.000ste cabine is best speciaal. In 1998 ontwikkelden we een transformatiecabine die specifiek geconfigureerd werd voor het distributienet. Hiermee werd toen een volledig nieuwe productietak opgericht. En kijk waar we nu staan. De link met het dorp Snaaskerke blijft ook behouden. Zo richtte Lithobeton een veilige tijdelijke bushalte in op haar bedrijventerrein, toen een andere tijdelijke halte gevaarlijk gelegen was langs de Kanaalstraat.”

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.