Leon Renson scoort met pakketbrievenbussen: “Door corona wordt dit ons beste jaar ooit”

Leon Renson: “Ik ben zonder steun begonnen, omdat ik wilde aantonen dat ik een eigen bedrijf kon uitbouwen.”©Hein Demeyer
Leon Renson: “Ik ben zonder steun begonnen, omdat ik wilde aantonen dat ik een eigen bedrijf kon uitbouwen.”©Hein Demeyer" HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Flink wat ondernemers zitten op hun tandvlees door corona, maar er zijn er ook wiens bedrijf de wind in de zeilen kreeg door het virus. Zo kan eSafe, fabrikant van pakketbrievenbussen, uit Waregem allerminst klagen. “Ik kan niet ontkennen dat 2020 met voorsprong het beste van onze eerste vier jaren wordt”, zegt zaakvoerder Leon Renson (31).

Leon is een telg uit de bekende ondernemersfamilie Renson in Waregem. Vier jaar geleden kwam hij aan het venster piepen met de oprichting van eSafe. Inmiddels is hij met succes zijn eigen weg aan het zoeken met zijn bedrijf. Maak kennis met de vijfde generatie Renson.

Leon, hoe ben je op het idee gekomen om in te spelen op de wereld van het online shoppen?

“Eigenlijk is dat vrij snel na mijn studies gegroeid in de periode dat ik als consultant werkte bij consultancybureau Deloitte. Daar was ik verantwoordelijk voor de werking rond postdiensten zoals DHL of Bpost. Keer op keer stelde ik vast dat de levering van pakjes problematisch is. Ik zag dat koeriers te vaak hun waar niet konden afleveren, omdat er niemand thuis was. Zo groeide het idee dat pakketbrievenbussen daarvoor de oplossing konden zijn en wilde ik dat idee in mijn eigen nog op te richten bedrijf uitwerken.”

De zaken lopen inmiddels goed, maar dat je kan opereren onder de vleugels van Groep Renson is een groot voordeel. Akkoord?

“Tja, ik moet daar niet flauw over doen, dankzij die bekendheid beschikken we over een geloofwaardigheid die we anders niet zouden hebben. We kunnen het merk Renson versterkend gebruiken en ook nog eens putten uit het bestaande klantenbestand. Dus ja, dat geeft een voorsprong op collega’s die helemaal van nul moeten starten. Dat neemt niet weg dat ik ook zelf mijn verdienste heb aan het succes natuurlijk (glimlacht) . Ik ben in 2016 bewust in mijn eentje gestart met eSafe, met weinig eigen middelen en zonder enige steun van wie dan ook. Dat was een bewuste keuze, omdat ik wilde aantonen dat ik het in mijn mars had om mijn eigen bedrijf uit te bouwen en te runnen.”

BIO

Privé

Leon Renson (31) woont samen met Camille Rogiers (30) in Wortegem.

Opleiding

Leon heeft handelswetenschappen gestudeerd aan de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB). Hij heeft daarna nog een master na master gedaan in ondernemerschap. Daarvoor verbleef hij onder meer in China en de Verenigde Staten.

Loopbaan

Leon is vier jaar geleden gestart met eSafe, een bedrijf in pakketbrievenbussen in Waregem. Nu werken er 13 mensen en heeft het bedrijf een omzet van 2,3 miljoen euro. eSafe behoort tot de Groep Renson, die gespecialiseerd is in ventilatie, zonwering en outdoor living, al 111 jaar bestaat en wereldwijd 1.200 werknemers telt.

Het coronavirus dat dit jaar verwoestend toesloeg, bleek een zegen te zijn voor eSafe. Hoe voelt dat?

“Dat is een beetje dubbel, moet ik toegeven. Ik ben niet blij voor de ellende die het coronavirus veroorzaakt, maar ik kan terzelfder tijd alleen maar tevreden zijn dat we een prima jaar aan het maken zijn. Eigenlijk heeft corona een boost gegeven aan de e-commerce. Daardoor surft mijn bedrijf mee op het toenemende succes van het online shoppen. Al is het niet alleen van dit jaar dat dit in de lift zit. De lockdown heeft ook de trend versterkt bij mensen om meer te investeren in hun eigen woning. Daar profiteren we voor een stuk van.”

Wat zijn je prioriteiten voor de komende jaren?

“Innovatie blijft essentieel. We zijn nu videofonie aan het integreren in het concept van de pakketbrievenbussen. Dat laat ons toe een grotere rol te spelen in de sector van de appartementen. Ook richten we onze blik hoe langer hoe meer op het buitenland nu we in België inmiddels de hele markt bestrijken via een 80-tal verdeelpunten. We zijn nu in de eerste plaats Duitsland en Nederland aan het bewerken. Later volgen andere landen. In de hele nabije toekomst is er onze verhuis naar een nieuwe productiesite langs de E17 in Kruisem.”

We richten onze blik al op het buitenland en bewerken nu Duitsland en Nederland

Wat betekent het deel uit te maken van een onderneming die na 111 jaar nog altijd succesvol blijft?

“Ik kan daar alleen maar blij om zijn. Hoeveel voorbeelden zijn er niet van ondernemingen die bij de derde generatie op de klippen lopen. Ik heb trouwens veel respect voor alles wat voordien gebeurd is en vind het schitterend dat Groep Renson ook nu meer dan ooit relevant blijft. Ventilatie, zonwering en activiteiten rond de woning worden bovendien nog belangrijker dan nu het geval is.”

Was het als kind al je overtuiging dat je ooit een bedrijf zou leiden?

“Neen, zo scherp omlijnd zag ik mijn toekomst toen niet. Ik herinner me wel dat ik een nieuwsgierig baasje was en altijd nieuwe dingen wilde uitproberen. Ook was ik al van kleins af competitief ingesteld. Het zijn karaktertrekken die hun belang hebben als je een bedrijf succesvol wil maken. Thuis heb ik ook de liefde voor het ondernemerschap meegekregen. Pas nadat ik bij Deloitte ook de nodige kennis had verworven, heb ik de stap durven zetten.”

“In verband met ondernemen heb ik ook een belangrijke les geleerd toen ik in China en in de Verenigde Staten verbleef voor mijn studies. Interessant vond ik de vaststelling dat Chinezen en Amerikanen minder schrik hebben om een onderneming op poten te zetten dan bij ons het geval is. Ze bekijken dat totaal anders. Dat ze kunnen failliet gaan, nemen ze erbij. En dat dit commentaar kan uitlokken bij anderen evenzeer. Hier word je scheef bekeken als je bedrijf over de kop gaat. Daar zeggen ze dat je het in elk geval geprobeerd hebt, een filosofie waar ik me helemaal kan in vinden.”

(Freddy Vermoere)

Info: www.my-esafe.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.