Leegstand toegenomen tot 10,6 procent in Oostende, maar toch overheerst optimisme

In de Kapellestraat wachten enkele panden op een nieuwe invulling.© PM
In de Kapellestraat wachten enkele panden op een nieuwe invulling.© PM
Hannes Hosten

Het zijn economisch barre tijden, al wijzen de totaalcijfers niet op een al te grote toename van de winkelleegstand in Oostende. Die steeg van 9,6 procent halfweg 2019 tot 10,6 procent eind 2020. Vooral in het centrum van de stad staan nogal wat handelspanden leeg. Vraag is wat er zal gebeuren als het leven weer zijn gewone gang gaat en de coronamaatregelen worden stopgezet. Vastgoedmakelaar Luc De Vleminck is optimistisch gestemd. “Ik voel het nu al: zodra de economie herneemt, zal ons winkelcentrum snel heropleven.”

Het Economisch Huis houdt bij hoeveel winkelpanden leeg staan in Oostende. Halfweg 2019 waren dat er 193 van de 2.007 of 9,6 procent. Eind 2019 stonden al 201 handelspanden leeg en eind 2020 was dat opgelopen tot 213 op 2.009 of 10,6 procent. Een toename, maar niet dramatisch. Zeker niet als je vergelijkt op langere termijn. In 2014 waren 235 van de 2.245 winkelpanden niet in gebruik. Doorheen de jaren daalde het totaal aantal handelspanden, al zien we recent weer een kleine stijging.

Impact van corona

“Oostende heeft een vrij hoog aantal winkelpanden in vergelijking met andere steden”, weet schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “De meeste leegstand zien we nu in het centrum en de Belle-Epoquewijk. In totaal neemt de leegstand licht toe, maar het is koffiedik kijken wat er zal gebeuren als corona over zal zijn. Maar we maken ons geen illusies. Zodra het moratorium op faillissementen en de steunmaatregelen voor de economie wegvallen, zullen we een impact zien. Daarnaast zijn er ook altijd mensen die van een crisis gebruik maken om een heel andere weg in te slaan en een nieuwe zaak te beginnen. Ook dat kan een impact hebben. In de zomer zien wij ook veel pop-ups of andere tijdelijke invullingen van winkelpanden. Het beeld is in de zomer heel anders dan in de winter. Maar we weten dat er een weerslag zal komen.”

Huursubsidie

Het stadsbestuur voerde in 2019 een huursubsidie in voor vernieuwende starters. “Wie een zaak begint in een handelspand dat minstens twee maanden leeg staat en in een gebied met een verschraling van het winkelaanbod, krijgt het eerste jaar 75 procent van de huurprijs terug, het tweede jaar 50 procent en het derde jaar 25 procent”, legt schepen Verkeyn uit. “Een vijftal handelszaken geniet al van deze subsidie. Er waren wel meer aanvragen, maar ze voldeden niet allemaal.”

“Oostende heeft een grote toekomst als woon- en winkelstad” – vastgoedmakelaar Luc De Vleminck

De stad heeft nog meer initiatieven op stapel staan om het winkelapparaat te ondersteunen. “We hebben plannen voor een onthaal- en infopunt in het centrum en een alternatieve invulling voor winkelpanden in de Belle-Epoquewijk”, vertelt de schepen. “Maar de realisatie hangt af van het verdere verloop van de coronacrisis.”

Uitstervende generatie

Agence Vanbeckevoort is erg actief op het vlak van bedrijfsvastgoed. Zaakvoerder Luc De Vleminck stelt de winkelleegstand in het centrum ook vast. “Heel wat uitbaters zijn fin de carrière . Een generatie sterft uit,” verklaart hij. “We merken dat hun panden minder makkelijk verhuurd raken. Daarnaast leidt het internetverhaal tot een nieuwe vorm van shoppen. Er zijn wel heel wat pop-ups, maar die kortstondige verhuringen leiden niet tot grote investeringen in de kwaliteit van de winkelpanden.”

Luc De Vleminck, medezaakvoerder van agence Vanbeckevoort.© PM
Luc De Vleminck, medezaakvoerder van agence Vanbeckevoort.© PM

“Toch voel ik dat ons winkelcentrum snel zal heropleven, zodra de economie herneemt”, zegt Luc stellig. “We zitten in een overgangsfase. Heel wat ondernemers staan klaar om te starten, zeker op belangrijke locaties als de Kapellestraat, de Wittenonnenstraat en de Adolf Buylstraat. Ik hoor dat dagelijks. De kust zal aan belang toenemen als woon- en tweedeverblijfsplaats. Dat zie je aan de vele nieuwbouwappartementen. En het winkelapparaat zal volgen. Mensen ontvluchten de grote steden. Oostende heeft een grote toekomst als woon- en winkelstad. Corona heeft wel een invloed op de huurvoorwaarden. De huurprijzen zijn in dalende lijn. Maar ook dat is een opportuniteit voor starters.”

Permeke Shopping-galerij staat grotendeels leeg

Niet alle winkelpanden zijn makkelijk in te vullen. Permeke Shopping, de winkelgalerij tussen de Torhoutsesteenweg en de Alfons Pieterslaan nabij Petit Paris, staat al jaren grotendeels leeg. “En het zal niet makkelijk zijn om daar verandering in te brengen”, zegt Mieke Vandorpe van syndicuskantoor Sea’ndicus.

In de Permeke Shopping-galerij zijn momenteel drie winkelpanden ingevuld. Aan de Torhoutsesteenweg vind je de Hypotheekwinkel, maar de andere zaak aan die straatkant staat al anderhalf jaar te koop. In de galerij is er nog een kapperszaak, momenteel door de coronamaatregelen gesloten, en de Eetwinkel, dicht door ziekte van de kok. De zaken aan de kant van de Alfons Pieterslaan, een kledingzaak en een schoenwinkel, zijn wel ingevuld, maar behoren niet tot Permeke Shopping.

De Permeke Shopping-galerij tussen Torhoutsesteenweg en Alfons Pieterslaan staat grotendeels leeg.© Peter Maenhoudt
De Permeke Shopping-galerij tussen Torhoutsesteenweg en Alfons Pieterslaan staat grotendeels leeg.© Peter Maenhoudt

“Alle vijftien winkels zijn van verschillende eigenaars en staan afzonderlijk te koop”, legt Mieke Vandorpe uit. “Maar het is heel moeilijk er leven in te krijgen, want de kadastrale lasten zijn erg hoog. De eigenaar van de winkel aan de straatkant moet bijvoorbeeld 7.000 euro betalen. Gigantisch veel. Bovendien heeft het geheel een slechte basisakte: Permeke Shopping omvat vijftien winkels en daarboven een parkeergebouw met 100 parkeergarages, maar de winkels moeten 80 procent van alle lasten betalen. De eigenaars van een parkeerplaats zijn met veel meer, maar moeten slechts 20 procent ophoesten.”

Overkoepelend project?

“Een nieuwe basisakte zou hier perfect zijn, maar de eigenaars die daar nadeel van ondervinden, zullen er uiteraard niet mee akkoord gaan. En dat is de meerderheid. Er moet wel iets mogelijk zijn voor wie er meerdere winkels wil opkopen en een overkoepelend project heeft voor de hele galerij. Maar voorlopig is er geen zicht op beterschap”, besluit Mieke Vandorpe. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier