Lauwse Christruffel erkend als ambacht

© CL
Christophe Lefebvre

Lauwe is een erkend ambachtsman rijker. Chris Vermoortele (47), de drijvende kracht achter Christruffel, ontving deze week zijn officiële erkenning van de overheid. “Meer dan alleen maar een titel is het vooral een knap gegeven naar mijn klanten toe. Onze lekkernijen zijn volledig met de hand gemaakt”, glundert de chocolatier.

Dat het voor Chris een moeilijk jaar is geweest, is een understatement van formaat. Vorig jaar slaakte hij nog een noodkreet, nadat alle markten werden afgelast en zijn inkomsten smolten als sneeuw voor de zon. “Het was de hel. Het water stond ons niet meer aan de lippen maar we waren al kopje onder. We slaagden erin, dankzij heel wat creativiteit, te overleven maar het zijn verloren maanden.”

Emotioneel

Na wat een eeuwigheid aan problemen leek, kwam afgelopen week een einde nadat Chris werd erkend als ambachtsman. “Het is een certificaat dat voor 6 jaar geldig is en wordt uitgevaardigd door de federale overheid”, glundert hij. “We dienden onze aanvraag in en werden op een ellenlange lijst aan punten gecontroleerd. Van onze manier van werken tot de grondstoffen en hun oorsprong. Het werd allemaal onder een loep genomen. Toen de brief met hun beslissing in de bus viel, werd het voor mij even emotioneel.”

Aan het label en de erkenning hangt geen prijs of beloning vast. Toch is het voor Chris een label van onschatbare waarde. “Heel wat mensen, vooral dan zij die naar de markten komen, zijn er nog steeds van overtuigd dat we onze chocolades ergens aankopen bij een groothandel en die eenvoudigweg in onze vitrine leggen”, gaat hij verder.

“Dankzij de titel van erkend ambachtsman wordt het voor iedereen duidelijk dat we hier nog op een traditionele manier te werk gaan. In Groot-Menen zijn er slechts een handvol ondernemers die het label hebben ontvangen. Ik hoorde zelfs dat we met z’n drieën zouden zijn, waaronder ook een juwelier.”

Dag van de Ambachten

Zondag 21 november opent Chris zijn atelier, gelegen in de Knokbeeklaan 100, voor het grote publiek. Tijdens de Dag van de Ambachten kan iedereen een kijkje gaan nemen achter de schermen van zijn chocolaterie.

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.