Kuurne en Zedelgem krijgen de eerste West-Vlaamse Jumbo-supermarkten

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De Nederlandse supermarktketen Jumbo, bekend voor de lage prijzen, strijkt in de loop van dit jaar neer in West-Vlaanderen. Zowel in Zedelgem als in Kuurne komt er een vestiging van Jumbo. Langs de Ringlaan in Kuurne zal de keten zich mogen opmaken voor forse concurrentie met in de onmiddellijke omgeving ook een Aldi, Lidl, Colruyt én Albert Heijn.

De Nederlandse supermarktketen Jumbo landde eind 2019 voor het eerst in België. Initieel mikte het concern op een 15-tal Belgische vestigingen tegen eind 2020 en op termijn is er zelfs een droom van honderd Belgische winkels. De coronapandemie gooide het voorbije jaar wat roet in het eten, maar in de loop van 2021 schakelt Jumbo een versnelling hoger.

Zo komen er in Vlaanderen al zeker vijf winkels bij: twee in Limburg, één in Oost-Vlaanderen en twee in onze provincie. In Zedelgem en langs de Ringlaan (R8) in Kuurne zullen de komende maanden Jumbo-filialen oprijzen. Andere locaties worden later bekendgemaakt.

Directe concurrentie

Het Kuurnse filiaal komt op de site-Vanok waar vroeger een speelgoedwinkel was gevestigd. Maar belangrijker: het Kuurnse filiaal komt ook vlak bij enkele bestaande supermarkten. Zo is er enkele honderden meter verder een grote, gloednieuwe Aldi, duiken er langs de Ringlaan in Kuurne ook een Lidl en een Colruyt op en is er met Albert Heijn in het Ring Shopping nog zo’n lageprijzenconcurrent gevestigd.

Burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V) is blij met de komst van Jumbo. “Akkoord, er zullen veel supermarkten op een zakdoek zijn, maar ik heb vertrouwen dat deze nieuwe winkel een trekpleister kan worden”, stelt hij. “Jumbo is zeker in Nederland een belangrijke speler. Het is voor onze regio ook prima voor de tewerkstelling. En voor de wielergemeente die Kuurne met de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne is, is Jumbo van het Team Jumbo-Visma uiteraard ook een mooie naam.”

Aanpak R8

Tegelijk toont de komst van nog een grote speler langs de R8 het belang van een goede doorstroming op die Ringlaan opnieuw aan, zo oppert de Kuurnse burgemeester. “Ik heb het al vaak gezegd, maar die R8 moet dringend worden aangepakt. Het verkeer op de invalswegen blijft almaar toenemen. Ik kan ook de lokale handelaars met de hand op het hart verzekeren dat we hen niet in de kou laten. Wij blijven geloven in sterke buurtwinkels, in combinatie met grote namen.”

Voor de bouw van de nieuwe supermarkt dienen de bestaande Vanok-gebouwen gesloopt te worden. Daarvoor heeft Jumbo al de nodige vergunningen op zak, maar wanneer dat het bouwproject effectief van start gaat, is nog niet geweten.

De omzet van het volledige Jumbo-winkelmerk (met in totaal 687 winkels in Nederland en België) nam vorig jaar met 15 procent toe tot bijna 9,7 miljard euro, onder meer dankzij het massale gehamster van boodschappen tijdens de coronacrisis. Dit jaar moet de 10 miljard euro haalbaar zijn, verwacht het Nederlandse concern.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.