Kapitaalronde van 2,5 miljoen euro door energiecoöperatie Beauvent voor duurzame installatie bij Alpro in Wevelgem razendsnel volstort

Redactie KW

Op 9 november lanceerde energiecoöperatie Beauvent uit Oostende een kapitaalronde van 2,5 miljoen euro voor een grote zonne-installatie en duurzame warmtecentrale bij Alpro in Wevelgem. De oproep is volstort in slechts 35 uur.

Ook bij vorige kapitaalrondes overtrof de vraag sterk het aanbod. Beauvent zal de verzamelde fondsen investeren in het Power2Heat-project op de Alpro productiesite in Wevelgem, in combinatie met de zonne-installatie van 435 kWp die deze zomer gebouwd werd.

Elektriciteit, stoom en warm water

De energiecentrale beschikt over een efficiënte gasmotor die deels op lokaal geproduceerd biogas draait. De motor heeft een elektrisch vermogen van 3,4 MW en produceert tegelijk elektriciteit, stoom en warm water. Daarnaast worden elektrische stoomketels voorzien. Zo zal de stoom, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare hernieuwbare energie, elektrisch of via de gasmotor worden geproduceerd.

Dit Power2Heat-project draagt bij tot een flexibeler verbruik van (hernieuwbare) energie. Flexibiliteit en slimme vraagsturing zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Werknemers van Alpro kregen één week voorrang om mee te investeren en brachten ruim 100.000 euro in.

Op 9 november werd het saldo opengesteld voor het grote publiek. In nauwelijks 35 uur werd de oproep volstort door bestaande en nieuwe coöperanten.

Frédéric Haghebaert, Algemeen Directeur Beauvent, is opgetogen: “Met deze succesvolle kapitaalsronde hebben we intussen meer dan 15 miljoen euro opgehaald bij gewone burgers. Dit succes herbevestigt het enthousiasme en vertrouwen in Beauvent en de belangrijke rol die burgers kunnen spelen in de energietransitie.”

Hernieuwbare energie

Haghebaert vervolgt: “Dit Power2Heat project integreert op een slimme manier het beschikbare aanbod aan hernieuwbare energie met de energievraag van Alpro. Op die manier verbruiken we elektriciteit wanneer ze overvloedig aanwezig is. Alle energie opgewekt door het Power2Heat project wordt verbruikt op de productiesite zelf.”

Eugène Kusse, Plant Manager Alpro: “Over de afgelopen tien jaar hebben we zowel onze CO2-uitstoot per ton met 25% als onze primaire energie per product met 32% aanzienlijk doen afnemen. Dat wordt ook vastgelegd in de EBO, de energiebeleidsovereenkomst gelanceerd door de Vlaamse overheid.”

“In 2011 was Alpro het eerste Europese voedingsbedrijf dat zich aansloot bij het Climate Savers Programma van het WWF. In 2017 hebben we deze aanpak dan ook verder ontwikkeld naar de ScienceBased Targets for Nature. De samenwerking met Beauvent en investering in meer hernieuwbare energie is een logische volgende stap in onze Zero Impact Operations strategie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.