Jong slagerskoppel Sander en Shirley neemt slagerij Stefaan over: “Amper bedenktijd nodig gehad”

Stefaan en Judith blijven nog tot eind september in de zaak. Na een maand opfriswerken beginnen Sander en Shirley (links) op 1 november aan een nieuw avontuur. © (Foto XC)
Xavier Coppens

Voor zijn eerste studentenjob trok Sander Buyse naar slagerij Stefaan in Moorsele. Toen hij vele jaren later hoorde dat de slagerij te koop stond, moest hij amper nadenken. Ook zijn vriendin Shirley Monserez bleek razend enthousiast. “Voor ons is de snelle verkoop van onze zaak de kers op de taart na 33 jaar hard werken”, glunderen Stefaan Gykiere en Judith Accou die eind september starten aan een nieuwe episode in hun leven.

Slagers en bakkers die de pensioenleeftijd naderen, zitten meestal met kopzorgen als het gaat over opvolging. Jonge koppels zien het niet meteen meer zitten om zwaar te investeren in een bakkerij of slagerij. En als ook de banken nog eens weigerachtig blijken, wordt het helemaal onmogelijk. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen. De slagerij van Stefaan Gykiere (62) en Judith Accou (61) in de Ieperstraat in Moorsele stond amper te koop toen een enthousiast koppel uit Rekkem kwam aankloppen. Sander Buyse (29) en Shirley Monserez (30) vroegen een weekend bedenktijd en op maandagmorgen zaten ze al met zijn vieren bij de vastgoedmakelaar BiX Estate uit Lauwe. “Ik groeide zelf op in Moorsele, woonde even in dezelfde straat van slagerij Stefaan en deed er destijds mijn eerste vakantiejob. Dat mijn droom hier werkelijkheid wordt, vind ik fantastisch”, vertelt Sander die na zijn slagersopleiding in Brugge enkele jaren ervaring opdeed bij verschillende slagers.

“Sinds 2016 ben ik voltijds aan het werk als traiteur op evenementen. In de week ging ik wel nog wat freelancen bij enkele slagers. Mijn traiteurzaak combineren met een slagerij biedt alleen maar voordelen”, vindt Sander Buyse die samen met Shirley Monserez de zaak zal openen op 1 november.

Kers op de taart

Voor Stefaan en Judith betekent dat meteen het einde van hun carrière na 33 mooie jaren. “Wij waren trouwens ook 29 jaar oud toen we de zaak openden. Het was al die jaren hard werken, dat wel, maar we waren zo gelukkig met onze slagerij die we in de loop der jaren helemaal vernieuwden. We beleefden vele mooie momenten. Denk maar aan de parachutisten uit Nederland die in Moorsele verbleven en acht dagen lang culinair verwend werden door ons. ’s Avonds bleven we dan lange tijd plakken, maar de volgende ochtend stonden we opnieuw in de zaak. Ik heb de jonge opvolgers al gezegd dat ze niet meer mogen openen op zondag. Wij deden dat 25 jaar lang, ook op zondagavond. De verkoop van onze zaak zien we als de kers op de taart na een mooie carrière. Eind september verhuizen we naar een kleine hoeve in Moorsele waar we een nieuwe episode in ons leven zullen starten”, geeft Judith mee.

Een tweetal jaren geleden leerde Sander zijn vriendin Shirley kennen. “Zelf heb ik ook een verleden in de voedingssector. Ik kom uit Tielt en mijn vader trok met zijn viskraam van markt naar markt”, vertelt Shirley. “Vele jaren heb ik helpen bestellen. Ondertussen hielp ik al met Sander om heel wat feestjes te verzorgen. Het runnen van de slagerij zie ik dan ook helemaal zitten.” Sander is van plan om de traditie van de ambachtelijke slagerij verder te zetten. “Ik heb veel respect voor het werk van Stefaan en Judith en voor hun vele klanten. We zullen het aanbod wel uitbreiden met heel wat eigen bereidingen. En de vette darmen, een delicatesse die slechts weinig slagers nog klaarmaken, ga ik ook blijven maken en verkopen. Ze komen blijkbaar van ver om de klaargemaakte darmen van Stefaan te kopen. Alhoewel ik moet toegeven dat ik zelf geen vette derms lust”, lacht Sander. “Dat komt misschien nog”, weet Stefaan. “Wekelijks at ik zelf een portie vette darmen. Ik kwam er onlangs mee op tv tijdens het programma Reizen Waes. Ook Tom Waes was helaas geen fan van mijn vette derms”, herinnert Stefaan zich nog.

Van Rekkem naar Moorsele

Sander Buyse woont nu nog met zijn twee kinderen Lowie (7) en Wout (5) in Wijk Ten Dale in Rekkem. “Ik heb er graag gewoond, renoveerde het huis en zou het niet snel verlaten, zelfs niet voor de slagerij die op de Plaats in Rekkem te koop staat. Maar tegen Moorsele kon ik geen nee zeggen, het is het dorp waar ik opgegroeid ben. Nu zal ik in de week mijn slagerij runnen, samen met Shirley, en op zaterdagavond en op zondag blijven we de feesten verzorgen. Eindelijk zal ik meteen ook voldoende plaats hebben om al mijn materiaal op te bergen. Nu staat dat overal wat rond.” Judith onderbreekt Sander even: “Je vriendin mag dan van Tielt zijn, ze zal zich hier snel thuis voelen, want ze wordt het gezicht van de winkel. In Moorsele gaan ze haar snel leren kennen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten