Johan en Caroline stoppen met Bloemen Lescrauwaet en worden wijnboeren

Johan en Caroline stoppen weldra met Bloemen Lescrauwaet. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Johan en Caroline stoppen weldra met Bloemen Lescrauwaet. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Johan Lescrauwaet en zijn vrouw Caroline Buffel kiezen voor een heuse carrièreswitch. Ze zetten hun bekende bloemenzaak langs de Gistelsesteenweg stop en scholen zich om tot wijnboeren.

Wie nog een bloemetje of plantje wil halen bij bloemen Lescrauwaet in Sint-Andries wacht daar best niet al te lang mee. Over één, maximum twee maanden gaat de zaak onherroepelijk dicht. In deze periode van uitverkoop zal de zaak enkel nog op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend zijn. Uitbaters Johan Lescrauwaet (59) en Caroline Buffel (52) gaan nu een nieuwe uitdaging aan. Ze willen wijn gaan verbouwen op een stuk grond in Jabbeke dat ze altijd gebruikten om kerstbomen op te zetten voor de verkoop.

“Het was tijd voor iets nieuws”, zegt Johan. “We vonden het tijd om het toch iets rustiger te gaan aan doen. We hebben hier tientallen jaren hard gewerkt. Ik was 18 jaar toen ik mee in de zaak van mijn ouders stapte. Zij zijn begonnen omstreeks de jaren 60 en teelden aanvankelijk groenten en fruit. Doorheen de jaren zijn ze geleidelijk overgestapt naar bloemen en planten.”

“Samen met Caroline heb ik Bloemen Lescrauwaet dan verder uitgebouwd tot de zaak zoals ze nu gekend is. Vooral in de jaren 80 en 90 hebben we hier goede zaken gedaan. Maar zeker de jongste vijftien jaar voelen we sterk de concurrentie van de supermarkten die ook bloemen en planten verkopen. Daar komt ook bij dat de jongere generatie niet al te veel tijd meer wil investeren in het onderhouden van bloemen en planten in de tuin.”

Johan was al een tweetal jaar bezig, vooral als hobby, met de aanplant van druiven op hun domein in Jabbeke.

Eerste oogst dit jaar

“We hebben daar inderdaad wijnranken uitgezet en zullen werken met pinot noir, pinot gris en chardonnay. Dat zijn druiven die hier ook nog goed gedijen”, weet Johan. “Tien jaar geleden was het veel minder evident om in deze streek wijn te verbouwen, toch zeker voor wat rode wijn betreft. Met het gewijzigde klimaat is dat nu een andere zaak.”

“Dit zou eerst bij een hobbyprojectje blijven. Maar toen zeiden mijn dochter en haar vriend dat ze ook wel geïnteresseerd waren om mee te stappen in dit project. Intussen heb ik een cursus wijnbouw gevolgd. We gaan overwegend werken op witte wijn maar er komt ook rode. Dit jaar al volgt de eerste oogst. In de loop van volgend jaar willen we zo’n 1.000 flessen bottelen om dan over zo’n drie jaar te komen tot zo’n 20.000 flessen per jaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.