In hoogste fabriek van Poperings industrieterrein maken ze straks frietjes voor hele wereld: Iepers bedrijf levert tunnel om ze in te vriezen

© (Foto TP)
Redactie KW

Het hoogste bedrijf van het Poperingse industrieterrein is bijna afgewerkt: de nieuwe frietfabriek van Aviko. Dankzij een nieuwe vriestunnel van het Ieperse bedrijf SKT wordt straks 25 ton friet per uur ingevroren en gestockeerd in een hoogbouwmagazijn van maar liefst 40 meter hoog.

Het Nederlandse Aviko nam in 2008 het familiaal bedrijf Eurofreez over in de Poperingse deelgemeente Proven en breidt nu fors uit op het industrieterrein van Poperinge. “Wij zijn de vierde grootste frietproducent ter wereld en willen blijven groeien”, zegt Jan De Zutter, verantwoordelijk voor de vestiging in de hopgemeente. “Vandaar ook de uitbreiding in deze regio, die veel troeven heeft: een uitgebreid aardappelareaal, de nodige kennis en een goede ligging voor export.”

“Op de nieuwe bedrijfssite van 8 hectare hebben we een waterzuivering, een warmtekrachtcentrale, een was- en sorteerbedrijf en een vlokken- en frietlijn. Op jaarbasis kan die lijn 175.000 ton diepvriesfriet produceren. Die wordt gestockeerd op ongeveer 52.000 palletten in ons automatisch hoogbouwmagazijn van 40 meter hoog.”

150 medewerkers

De warmtekrachtcentrale en de 2.592 zonnepanelen op het dak van het hoogbouwmagazijn leveren in totaal zo’n zeven megawatt elektriciteit op, waardoor het bedrijf in ideale weersomstandigheden autonoom kan draaien.

“Ondanks corona zitten we met de bouw na meer dan anderhalf jaar goed op schema”, aldus nog De Zutter. “We zijn al gestart met testproductie. De fabriek wordt volledig operationeel tegen maart volgend jaar. Vanaf dan worden zo’n 150 medewerkers ingezet, onder wie 45 mensen vanuit de vestiging in Proven die zich toelegt op de specialiteitenmarkt.”

Bouwpakket

De frietproductie wordt gecentraliseerd in de nieuwe fabriek in Poperinge, waar de modules van een nieuwe hogerendementsvriestunnel als een bouwpakket aan elkaar werden gezet. De tunnel is ruim 5 meter hoog en 67 meter lang en werd gebouwd door het familiebedrijf SKT in de Ieperse deelgemeente Sint-Jan.

“We hebben twee jaar terug een gloednieuw atelier van bijna 7.000 vierkante meter gebouwd om zulke prefabtunnels te kunnen maken”, vertellen SKT-bestuurders Bart Bauters, Bart D’hulster en diens zoon Charles. “Na zo’n zware investering geeft deze eerste tunnel ons veel voldoening.”

De tunnel werd in de voorbije zomer in zestien verschillende modules van elk 17 ton gedurende vier nachten op speciale transporten vanuit Sint-Jan naar het industrieterrein van Poperinge gebracht. “De tunnel kan 25 ton frieten per uur invriezen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier