https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hinder rond vleesbedrijf Kipco-Damaco in Oostrozebeke houdt aan: “Er wordt onderhandeld over een geluidsmuur”

Ter hoogte van het bedrijf Kipco-Damaco wordt vaak geluids- en verkeershinder gesignaleerd. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Met de regelmaat van een klok duikt het dossier van het vleesverwerkend bedrijf Kipco-Damaco in de Dentergemstraat op in de gemeenteraad. In het verleden kwamen er klachten van omwonenden rond geluids- en geurhinder, maar vooral over het wildparkeren. Het bedrijf beloofde verbetering eenmaal de bouwwerken klaar waren, maar er blijven klachten komen.

Raadslid Koen Vandenbroucke bracht tijdens de jongste gemeenteraadszitting het onderwerp nog maar eens aan de orde. Hij informeerde naar de stand van zaken in het dossier Kipco en de naleving van de gemaakte afspraken. De buurtbewoners zouden naar verluidt twee mails hebben gestuurd naar de burgemeester met recente klachten maar daarop kregen zij geen antwoord.

“Wanneer er klachten binnenkomen, geef ik die door. Het gaat om een bedrijf klasse 1 en hierin is de gemeente niet bevoegd zodat wij niet kunnen optreden en ook geen proces-verbaal kunnen opmaken. Alleen wanneer de veiligheid in het gedrang komt, zijn wij aan zet”, opende burgemeester Luc Derudder.

Nog volgens de burgemeester wil het bedrijf een geluidsmuur plaatsen en daarover wordt met de deputatie onderhandeld. Dit betekent dat er achter de schermen wel verder wordt gesproken. Er zou ook nog een informatievergadering met de buurtbewoners gepland staan, wat betekent dat het dossier op een positieve manier wordt aangepakt.

Parkeren

Gezien het parkeren aan en rond het bedrijf dag- en nachthinder veroorzaakt, vooral door vrachtwagens met koeling, werd ook nog geïnformeerd naar een parking voor zwaar verkeer in de omgeving. Raadslid Vandenbroucke wou vernemen of er in de bedrijvenzone de Gouden Appel nu een parkingzone komt voor bedrijven.

Volgens schepen Olivier Demarez wordt er een transportzone van 2.500 m² voorzien maar daarover zijn er nog onderhandelingen bezig met de provincie. Indien die parkeerzone er komt, zal die kunnen gebruikt worden door de bedrijven van de zone zelf maar die zou ook kunnen opengesteld worden voor omliggende ondernemingen.

Hoe dan ook wordt er gestreefd naar een oplossing voor parkeren en overnachten. Er wordt nu samengewerkt met de provincie voor de aankoop van de gronden.

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.