Haïke Vandecasteele uit Kortemark verkent met Lichter mogelijkheden van lasercutter

Haike Vandecasteele kocht een lasercutter en startte met een nieuwe zaak Lichter.© Foto Kurt
Haike Vandecasteele kocht een lasercutter en startte met een nieuwe zaak Lichter.© Foto Kurt
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Zelfstandigen die op zoek zijn naar gepersonaliseerde producten of relatiegeschenken kunnen sinds kort bij Lichter terecht, de nieuwe zaak van Haïke Vandecasteele (25). De eindeloze mogelijkheden van de lasercutter deed haar op 1 april de stap zetten naar een zelfstandige overneming.

Haïke Vandecasteele, dochter van Wim en Isabel Brabant van café De Zoeten Inval in Edewalle, toonde enkele jaren geleden al wat ze in haar mars had door met succes haar webshop Moon te lanceren waarmee ze handgeknoopte armbandjes verkoopt.

“Ondertussen ben ik bij Syntra een opleiding tot goudsmid gestart met de bedoeling om Moon naar een hoger niveau te brengen en vooral op een duurzamer segment te mikken”, vertelt Haïke.

“Recent kocht ik ook een lasercutter. Daarmee kan je heel fijn in heel wat materialen snijden of graveren: goud, plexi, vilt, leer, stof, glas… Behalve in metaal, waarin je niet kan snijden, maar wel graveren.”

Enkel voor bedrijven

“De mogelijkheden van de lasercutter leerde ik vol bewondering kennen toen ik in Eindhoven studeerde”, gaat Haïke verder. “De mogelijkheden zijn zo divers dat je je er soms in verliest (lacht). Ondertussen investeerde ik zelf in een lasercutter en ben ik mijn zaak Lichter gestart. ‘Lichter’ staat voor de laser die met licht werkt, maar ook voor de lichtjes en vonken die ik wil creëren voor mijn klanten.”

“Met Lichter werk ik enkel b2b , business to business, enkel voor bedrijven dus.”

Ik probeer zoveel mogelijk met restmaterialen te werken

“Met hen help ik graag brainstormen en mijn mantra daarbij is: ‘Verder gaan dan verwacht wordt met daarbij focus op drie pijlers: relatiegeschenken, concepten en communicatie en producten om door te verkopen’”, somt Haïke op.

“Ik mik onder andere op horeca, events… ik denk dan aan onderleggers, bordjes ‘open en gesloten’, roerstokjes met logo’s voor restaurants of cafés… Dergelijke producten betekenen toch altijd een meerwaarde voor een bedrijf.”

Leren gadgets

“Ik probeer zoveel mogelijk met restmaterialen te werken. Voor een dame uit Torhout graveer ik leren gadgets die ze ontwerpt uit resten leer.”

“Ik besef dat alle begin moeilijk is, maar ik zie het zitten. Het ondernemerschap zit me blijkbaar in het bloed”, besluit Haïke met de glimlach.

Laserlicht vind je op Facebook, Instagram en website lichterlaser. studio of via haike@laserlichter.studio

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.