Grootste deel van de West-Vlaamse bedrijven is voorbereid op brexit

©KURT DESPLENTER (Foto BELGA)
©KURT DESPLENTER (Foto BELGA)
Redactie KW

Het grootste deel van de West-Vlaamse bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk is voorbereid op de brexit. Dat zegt Voka West-Vlaanderen. De ondernemersorganisatie zorgde voor ondersteuning aan bedrijven door middel van infosessies, opleidingen en een website met vaak gestelde vragen. Het voorbije jaar namen meer dan 150 West-Vlaamse ondernemingen deel aan dergelijke infosessies en opleidingen.

De onzekerheid voor bedrijven stijgt in aanloop naar de brexit. Hoewel de onderhandelingen nog aan de gang zijn, vrezen de meeste bedrijven een no-dealbrexit.

Vooral in de provincie West-Vlaanderen zullen bedrijven daar een grote impact van ondervinden. “Een nieuw uitstel op minder dan drie weken voor de deadline is geen goed teken voor de ondernemerswereld. West-Vlaamse ondernemers hebben duidelijkheid nodig zodat ze in oplossingen kunnen voorzien”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Volgens Voka kan een harde brexit in Vlaanderen tot 28.000 jobs kosten, waarvan 11.000 jobs in West-Vlaanderen. Daarvan is ongeveer de helft gelinkt aan de haven van Zeebrugge. Het Verenigd Koninkrijk is voor Vlaanderen de vierde afzetmarkt en de zesde leverancier. Zo voerde Vlaanderen in 2019 voor 25,75 miljard euro uit naar het VK en voerde het 14,62 miljard euro in uit het VK.

Daarom zette Voka zich in om West-Vlaamse bedrijven klaar te stomen voor het post-brexittijdperk. “Heel wat Vlaamse bedrijven proberen zich al geruime tijd zo goed als mogelijk voor te bereiden. Zo namen alleen al het afgelopen jaar meer dan 150 ondernemingen die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk deel aan brexit-infosessies en -opleidingen van Voka West-Vlaanderen. Sinds het referendum in 2016 gaat het over honderden West-Vlaamse bedrijven”, aldus Mons. Bedrijven die nog met vragen zitten, kunnen terecht op de ‘Voka Brexit FAQ’ of via vraaghet@voka.be. Op dat adres zullen ook tussen de feestdagen vragen worden beantwoord binnen de 48 uur.

Toch zorgt het uitblijven van een akkoord voor veel onzekerheid bij de bedrijven. “Iedereen gaat ervan uit dat de kans op een zachte brexit zeer klein is, maar bedrijven weten niet welke kant het zal uitgaan. Sommigen bekijken ook de piste om hun afzetmarkt te verleggen en op zoek te gaan naar nieuwe markten”, klinkt het bij Voka.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.