Gigantisch nieuw magazijn voor Carpenter in Wijnendalestraat in Roeselare

Division manager Robin Smessaert: “De vraag naar schuim voor matrassen is groot.” © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Momenteel is men bij Carpenter in de Wijnendalestraat bezig met de bouw van een gigantisch nieuw magazijn van 14.000 vierkante meter. Dat moet het schuimproducerend bedrijf toelaten om een pak meer te produceren. Bovendien wordt door de bouw het proces sneller en efficiënter ingericht. De laatste jaren werd er al voor ongeveer 15 miljoen euro geïnvesteerd.

Wie regelmatig het fietspad langs de spoorweg in Beveren neemt, zal het ongetwijfeld al opgemerkt hebben. Bij schuimproducerend bedrijf Carpenter in de Wijnendalestraat, palend aan het fietspad, zijn er grote werken bezig.

Tot voor enkele maanden zag je er het transportsysteem voor blokken schuim. Die accommodatie ging eerst volledig tegen de grond om er nu een groot magazijn van 14.000 vierkante meter neer te poten. Geen kleine investering op een site van 80.000 vierkante meter groot.

Tegen april 2022 in gebruik

“Nu zitten we eerder beperkt in opslagcapaciteit”, vertelt Kurt Derieuw, sinds kort verkoopsdirecteur voor Carpenter in Europa. “Het nieuwe magazijn, waar we onze blokken schuim zullen stockeren, laat ons toe om een en ander te herorganiseren en alles sneller en efficiënter in te richten. Het nieuwe gebouw zou tegen april in gebruik moeten zijn. Daarnaast realiseren we ook een wadi voor de opvang en infiltratie van regenwater. Daarna is het de bedoeling om ook nog een nieuwe laadkaai te bouwen.”

Eerder waren er al enkele andere investeringen. “In de snijafdeling zijn er nieuwe snijmachines geïnstalleerd en ook de verpakkingslijn werd aangepakt. Het gebouw gaat gepaard met een investering van 7 à 8 miljoen euro, de eerdere investeringen zijn ongeveer even groot. We kunnen die investeringen doen omdat we onderdeel zijn van een gezond bedrijf, waarbij alle winst meteen opnieuw wordt geïnvesteerd. Het maakt ons financieel erg sterk.”

2.000 matrassen

Per dag maakt het bedrijf zo’n 2.000 matrassen van het geproduceerde schuim.

“De vraag naar schuim voor matrassen is groot, bovendien zijn we pionier in e-commerce met bed in a box, waarbij we iedere matras tot een compact geheel kunnen oprollen voor een optimaal transport. Dat verkleint bovendien ook nog eens onze ecologische voetafdruk”, horen we van division manager Robin Smessaert, verantwoordelijk voor de vestiging in Roeselare.

De vestiging van Carpenter maakt deel uit van een Amerikaanse groep. Er wordt onder meer polyurethaan schuim en flexibel schuim of mousse gemaakt. De voornaamste toepassingen zijn matrassen, meubelindustrie en de autosector. De mousse wordt in grote blokken voor verdere verwerking aan andere bedrijven verkocht.

Ook eigen snijafdeling

Daarnaast hebben ze ook een eigen snijafdeling, waar matrassen op maat worden gemaakt. Verder is er ook een afdeling waar ze chemicaliën mixen tot een alternatief voor rubber, vooral gebruikt in de mijnbouw.

De vestiging in Roeselare is een van de grootste spelers. De oorsprong van het bedrijf ligt in 1855 bij Dumo Wyckhuyse toen er jute werd gemaakt, in de loop der jaren veranderde het bedrijf regelmatig van eigenaar en activiteit. Tot 2010 stond het bedrijf bekend als Carpenter Dumo.

Personeel gezocht

“In totaal werken we met ongeveer 110 mensen, al mogen dat er bij momenten 160 à 180 zijn. We zijn voortdurend op zoek naar goede medewerkers, van operatoren tot heftruckchauffeurs, verkoop of administratie.”

“We merken dat sinds het uitbreken van de coronacrisis het een pak moeilijker is om personeel te vinden. En met het nieuwe magazijn zal de vraag naar personeel nog groeien. Geïnteresseerde mensen zijn dus zeker welkom!”

Alle info: www.carpenter.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.