FX7Records opent ‘hard en heavy’ platenwinkel in Kortrijkse Veldstraat

Hans Verbeke: “We houden rekening met de medebewoners in het gebouw dus kunnen we niet zomaar iets doen.”© TV
Hans Verbeke: “We houden rekening met de medebewoners in het gebouw dus kunnen we niet zomaar iets doen.”© TV
Redactie KW

Corona geeft stof tot nadenken. We hebben het al vaak vernoemd, maar ook voor Hans Verbeke veranderden een aantal zaken in zijn zeefdrukatelier Printclinic. Zo fungeert een stockageruimte vooraan de zaak voortaan als platenwinkel.

“We wilden de zaken anders aanpakken maar toch iets doen wat aanleunt bij ons zeefdrukgebeuren. Eigenlijk is het vooral de schuld van mijn vrouw dat ik de vrije ruimte vooraan opgevuld heb als platenwinkel.” Hans Verbeke zette zijn eerste stappen in de muziekindustrie eind de jaren 80 en is er sindsdien niet meer uitgeraakt.

“Ik heb in die oude jaren een hardcore/punk label opgestart dat louter 7” vinyl en tapes uitbracht. Daarna kreeg ik de smaak te pakken en ben ik richting Pyrrhus Recordstore getrokken en Goodlife recordings”, verduidelijkt Hans ons. Niet veel later werd de interesse bij de muzikale man gewekt voor zeefdrukken en stortte hij zich op de merchandise voor tourende internationale bands. “In 2017 richtte ik het label FX7 records op waar we H8000 klassiekers brachten alsook eigen materiaal van The Mars Model. Maar ondertussen blijft de vraag naar vinyl wel groeien en is dit specifieke genre nog moeilijk te vinden.”

“Vraag naar vinyl blijft groeien, maar specifiek genre is moeilijk te vinden”

Liefhebbers konden vroeger nog terecht bij Popcenter in Kortrijk maar sinds het pensioen van die shop is de voorraad in Kortrijk achteruit gegaan.

“Ik noem het genre hard and heavy, iets wat echt moeilijk te vinden is. Daarom hebben we het voorste gedeelte van de shop omgebouwd tot platenwinkel. Vroeger was dit hier een stockage- of lunchruimte maar nu benutten we alles optimaal”, verduidelijk Verbeke ons.

De zaakvoerder wil vooral het FX7 recordgegeven in zijn zaak naar voren brengen en uit andermans vaarwater blijven.

Superteam

“Ik wil helemaal niet voor eenzelfde aanpak gaan als de collega’s of dezelfde releases aanbieden. Op die manier kan elke platenzaak uniek blijven. Kortrijk doet het op dat vlak zeker goed”, aldus Verbeke.

Ondertussen zijn de tijden wel beproevend voor de zelfstandige. Een besef dat bij velen wellicht aanwezig is “Het goeie aan de zaak is ook dat we werken met een superteam dat nogal creatief ingesteld is. We zijn één familie, letterlijk en figuurlijk.” Een tweede Musicmania achterna met live gigs in de platenzaak is voorlopig nog niet aan de orde voor de man. “We zitten met medebewoners in het gebouw dus kunnen we niet zomaar iets doen. Zelf organiseer ik al een dikke 30 jaar evenementen waarvan de jongste, de Liar reünieshow heel wat volk lokte. Als de tijd rijp is en corona voorbij”, besluit Hans. (TV)

FX7 Records vind je in de Veldstraat 156c in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.