Frieda Stael stopt na 26 jaar met geschenkenboetiek Tip-Top: “Ik heb heel wat hobby’s waarvoor ik meer tijd krijg”

Na straks 26 jaar stopt Frieda Stael met haar geschenkenboetiek Tip-Top.© (Foto LIN)
Na straks 26 jaar stopt Frieda Stael met haar geschenkenboetiek Tip-Top.© (Foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Al meer dan 25 jaar staat Frieda Stael met nog altijd veel goesting achter de toog van geschenkenboetiek Tip-Top in de Marktstraat. “Maar mijn 65ste verjaardag is in zicht en je moet toch ooit met pensioen gaan. Dus heb ik besloten om vanaf nu uit te verkopen. Dat mag ik nog een jaar doen”, legt Frieda uit.

Op 18 juli runt Frieda Stael al 26 jaar geschenkenboetiek Tip-Top. De winkel bevond zich eerst op de hoek van de Ettelgemse- en Bekestraat en werd door Greta Depoorter opgericht. De zaak verhuisde in 1990 naar de Marktstraat en werd later overgenomen door Kelly Jacobs. Frieda Stael nam Tip-Top van haar over in 1995. “Ik kon eindelijk mijn grote droom waarmaken. In 1996 kochten we het pand. We hebben het in 2004 verbouwd en zijn toen vier maanden verhuisd naar de woning van moeder Baecke in de Hoogstraat”, blikt Frieda terug.

Batterijen

Tip-Top is een geschenkenwinkel waar je terechtkunt voor allerlei wenskaarten, juwelen, uurwerken, spellen, strips en cadeaus. De zaak is in de wijde omgeving ook bekend voor de batterijen die Frieda met geduld en fijn gevoel in elk uurwerk stak.

Ondanks corona hebben we als lokale handelaar geen slecht jaar gehad

“We hebben natuurlijk een bijzonder jaar achter de rug, met maanden in lockdown. Dat is niet de reden waarom ik besloten heb om de zaak te stoppen, want ik heb geen slecht jaar gekend. Integendeel, net zoals ik hoor bij mijn collega’s, is er door onder meer de acties ‘Ik koop lokaal’ zelfs een betere verkoop geweest. Je hoort ook van de klanten dat ze liever in eigen stad shoppen om niet met de bus naar de drukte van Oostende te moeten gaan”, legt Frieda Stael uit.

Pensioenleeftijd

“Ook is het zo dat er door corona geen beurzen zijn en het inkopen van artikelen daardoor op een laag pitje staat. Dat en mijn pensioenleeftijd hebben me over de drempel gehaald om uit te verkopen en straks de deur dicht te trekken. Maar ik doe het wel nog altijd graag”, benadrukt Frieda.

Dat ze straks in een zwart gat zal vallen, is absoluut niet waar. “Ik heb heel wat hobby’s waarvoor ik meer tijd zal krijgen: haken, breien, puzzelen en misschien ga ik wel Engelse les volgen. Ook ben ik een fervente fietser en wandelaar. En motorijder”, knipoogt Frieda. “Ik ben altijd zot geweest van de moto en rijd nu al meer dan 25 jaar met een Suzuki 650 cc. Samen met mijn man Pol Maene ga ik graag de kleine straten en gehuchten in ons land verkennen.”

“Ik ben ook blij dat ik meer tijd zal kunnen vrijmaken voor mijn vijf kleinkinderen en drie pluskleinkinderen”, besluit Frieda Stael, mama van Tom en Melanie Maene. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.