Franse PGS Group neemt Ieperse houtzagerij Demey over

Familiebedrijf Demey Gebroeders werd opgericht in 1979.© CM
Familiebedrijf Demey Gebroeders werd opgericht in 1979.© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Houtzagerij Demey, met vestigingen in Boezinge en Ieper, is overgenomen door de Franse PGS Group, de Europese marktleider in nieuwe en tweedehands pallets. Demey is gespecialiseerd in het verzagen van pallethout met een jaarlijkse capaciteit van 30.000 m³. Er werken 20 werknemers.

De PGS Group werd opgericht in 1993 en is Europees marktleider in het maken van nieuwe houten pallets en het recycleren van tweedehands pallets. De groep telt 42 sites in 7 landen en er werken in totaal 700 mensen. Vorig jaar realiseerde de groep 252 miljoen euro omzet. PGS heeft in onze regio vestigingen in Poperinge en in Gistel.

Twee afdelingen

Familiebedrijf Demey Gebroeders daarentegen bestaat sinds 1979. De firma, waar momenteel de derde generatie aan het roer staat, heeft meer dan 40 jaar ervaring met het verzagen van populieren- en dennenhout voor pallethout, verpakkingshout en houtblokken. De zaak telt 2 afdelingen: één in Ieper voor dennenhout en een in Boezinge voor populierenhout. Demey heeft een omzet van 10 miljoen euro en heeft 20 medewerkers in dienst.

“We zijn zeer blij dat we onze zaak kunnen onderbrengen in een groep met dezelfde ondernemersfilosofie en waarden als de onze” – Frans Demey

De houtzagerij produceert op jaarbasis ongeveer 30.000 m³ hout en 30.000 groentekisten. “Het is onze missie om de klanten efficiënt, snel en aan de beste prijs-kwaliteitsverhouding te bedienen”, zegt Frans Demey. “We zijn zeer blij dat we onze zaak kunnen onderbrengen in een groep met dezelfde ondernemersfilosofie en waarden als de onze. Met mijn broer Bart, mijn zoon Kristof en al onze medewerkers blijven we de dezelfde optimale dienstverlening aanbieden die de klanten van ons gewoon zijn. Daarnaast opent de samenwerking met de PGS Group mogelijkheden voor de verdere groei.” Demey levert al meer dan 40 jaar goederen aan de West-Vlaamse vestigingen van PSG.

Belangrijke stap

“De overname valt in een periode waar verpakkingshout schaarser wordt door de sterke vraag uit China en de Verenigde Staten naar constructie- en tuinhout”, zegt Luc Grauwet, CEO van de PGS Group. “In de laatste 30 jaar verdwenen meer dan de helft van de kleine zagerijen ten voordele van grote zagerijen in puur bouw- en houtconstructie. Daardoor staat de houten verpakkingsindustrie voor grote uitdagingen om de continuïteit van de bevoorrading te garanderen. In het kader van de marktomstandigheden en de toekomstige uitdagingen voor de houtindustrie, is de overname van houtzagerij Demey een belangrijke stap.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.