https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fodiak Klerken viert veergtigste verjaardag: “Met digitale fotografie kan je heel creatief zijn”

Voorzitter Emmanuel Schotte stichtte de club in 1981. (foto Patrick Vercruysse) © type="Seq" annie callewaert Vercruysse Patrick Fotografie
Redactie KW

Fodiak, dat staat voor Foto en Diaclub Klerken, mag dit jaar veertig kaarsjes uitblazen. De vereniging kende de voorbije jaren een grote groei. “Door tijdig te vernieuwen en volledig digitaal te gaan werken, zijn we mee met de jongste evoluties”, vertelt Emmanuel Schotte, voorzitter van Fodiak.

“Het begon in Klerken allemaal in 1981 toen stichtend voorzitter Emmanuel Schotte, lid van een wereldvermaarde club in Ieper, het wat langzamer aan wilde doen”, vertelt Patrick Vercruysse, de secretaris van de Klerkense foto- en diaclub.

“Vroeger was er de drang om te presteren en hoog te scoren op wedstrijden. Dat leverde internationaal goede resultaten op, vooral in de PSA-competitie in de Verenigde Staten, maar dat vroeg veel inspanningen. De club wou ook, samen met student fotografie Peter Stuyck, doorsnee amateurfotografen samenbrengen in een maandelijkse clubbijeenkomst. Eigen werk bespreken en elkaar met raad en daad te helpen. Toen Peter de professionele toer opging, werd hij in de club vervangen door zijn moeder Jo Stuyck. Zij werd de stuwende kracht in de groep, die uitgroeide tot 25 actieve leden.”

Fotowedstrijd

De leden komen tweemaal per maand samen in hun lokaal boven de vrije basisschool in Klerken om foto’s te bespreken en te bekijken. De derde maandag komt een technische of theoretische uitleg aan bod. “De toekomst is verzekerd met het digitaliseren van de fotografie, je kan er heel creatief mee omgaan”, weet Emmanuel Schotte. “Fotograferen is dikwijls nog maar de aanzet. Digitaal kan er verder gewerkt worden tot echte meesterwerken of je kan muziek toevoegen tot je een smaakvolle show krijgt.”

Sinds 2006 organiseert Fodiak in de maand maart een fototentoonstelling in het Heuvelhuis met werk van eigen leden. Naast de vergaderingen in het lokaal wordt er regelmatig een uitstap georganiseerd om te gaan fotograferen.

Dit jaar bestaat Fodiak 40 jaar. Om dat in de kijker te zetten is er een fotowedstrijd voor alle inwoners van Houthulst. “De wedstrijd loopt tot en met 31 oktober. De digitale foto’s moeten per mail verstuurd worden naar fodiak@hotmail.com. Het onderwerp van de foto’s is vrij. Elke deelnemer mag maximaal drie foto’s insturen. De winnaars kunnen rekenen op een mooie prijs”, duidt Emmanuel, die samen met Dirk Wybo, Ria Degrauwe, Jean-Marie Vanderplancke en secretaris Patrick Vercruysse het bestuur van Fodiak vormt.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.