Floribel Toys uit Aalbeke stopt ermee na 65 jaar

Caroline Bincquet in haar 3.000 vierkante meter grote zaak. Ze pakt meteen uit met fikse kortingen. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Caroline Binquet stopt met haar zaak Floribel Toys in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. Ze is begonnen met de uitverkoop. “De onlineverkoop heeft de doorslag gegeven”, zegt ze. “Ik zal de klanten missen.”

65 jaar geleden startten Carolines schoonouders Flor Vandeputte en Ignace Bels met de zaak bij het schildersbedrijf van Ignace. In een klein winkeltje in het centrum van Aalbeke werden verf, papier, gordijnen én babyartikelen en speelgoed verkocht. De naam ‘Floribel’ werd gevonden door ‘Flor’, de ‘i’ van ‘Ignace’ en ‘bel’ van ‘Bels’ bijeen te voegen. Het was vooral Flor die winkel deed. De zaak verhuisde na vijf jaar naar de Moeskroensesteenweg.

Caroline (57) werkte destijds bij haar ouders in een schoenenwinkel in Izegem. “Toen ik een relatie kreeg met Tom – de zoon van Flor en Ignace – kwam ik al snel op woensdag helpen bij Floribel. Dat moet in het jaar 1986 geweest zijn.” Ook in de sinterklaasperiode kwam Caroline haar steentje bijdragen.

“Toen we trouwden, werkte ik hier al. Tom en ik hebben nog zeven jaar samengewerkt met mijn schoonmoeder. Toen we de zaak overnamen, behielden we de naam Floribel maar plaatsten we er het woord ‘Toys’ achter. Schildersmateriaal werd niet meer verkocht.”

De zaak werd drie keer uitgebreid en telt drie verdiepingen. In totaal is er 3.000 vierkante meter winkelruimte.

Noodlot

Twaalf jaar geleden sloeg echter het noodlot toe. “Mijn man Tom overleed onverwachts. Ik wist niet goed of ik het alleen verder zou doen, maar ik dacht aan onze zoon die toen zestien jaar was en aan de personeelsleden die hier werkten, en ik deed verder. Ik stopte toen echter met babyartikelen en gordijnen, want hdaarvoor moest ik wekelijks naar beurzen en ik liet de winkel niet graag elke week een dag achter.”

“Het is toch een levenswerk dat je moet achterlaten. Ik zal de klanten missen”

Floribel kon al die tijd rekenen op betrouwbaar personeel, dat er tot 35 en 45 jaar lang bleef werken. Caroline werkt nu nog met één personeelslid. “Ze is 62 jaar en gaat met pensioen. Ik wil nu niet echt nog iemand opleiden”, zegt ze. “Dat heeft wel meegespeeld in mijn beslissing om te stoppen, maar vooral de onlineverkoop van speelgoed heeft de doorslag gegeven.”

Caroline had een extra portie moed nodig om op de sociale media een bericht te plaatsen over de stopzetting met uitverkoop. “Het is tenslotte toch een levenswerk dat je moet achterlaten”, zucht ze. “Ik zal de klanten wel missen. Vaak kwamen ze hier een babbeltje slaan. Dat sociaal contact was toch wel zeer fijn.”

De sinterklaasperiode is een ideaal moment om met de uitverkoop te starten. “Ik begin onmiddellijk met fikse kortingen, zodat de prijzen niet elke week moeten aangepast worden”, zegt Caroline. Er is nog een groot gamma aan speelgoed te koop, waaronder Lego en Playmobil, maar ook gezelschapsspellen, knuffels, schoolgerief…

(ED)

De openingsuren van Floribel zijn door de stopzetting gewijzigd. Op zondag, maandag en dinsdag is de winkel dicht. Van woensdag tot en met zaterdag is de winkel open van 9 tot 12 en van 13.30 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.