Fiscaal kantoor MACA vestigt op de Korenmarkt: “Ligging is een troef om medewerkers aan te trekken”

Maxim Cannaert en Ann-Sophie Cannaert voor de nieuwe uitvalsbasis van Maca op de Koornmarkt. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Izegem Misschien heb je al de gouden letters van MACA zien blinken aan de gevel van het pand naast café De Koornmarkt. MACA is het fiscaal bureau gerund door broer en zus Maxim en Ann-Sophie Cannaert. “We huisden vroeger in Sint-Eloois-Winkel, maar Izegem is een ideale locatie om verder te groeien.”

Maxim en Ann-Sophie Cannaert zijn twee jonge, ondernemende mensen. Hun fiscaal bureau verhuisden ze recent van Sint-Eloois-Winkel naar Izegem, waar ze nu het pand naast café De Koornmarkt prachtig hebben gerenoveerd.

“Het is nog niet compleet af, maar we hebben hier heel wat mogelijkheden. Op de eerste verdieping zijn de bureaus, op de tweede verdieping kunnen we nog een kopie van de eerste installeren. Mocht dat nodig blijken natuurlijk”, klinkt het unisono.

De naam MACA verwijst allicht naar jullie voor- en familienaam?

Maxim: “Het stond aanvankelijk voor de eerste twee letters van mijn voor- en familienaam. Maar ik heb met plezier de eerste ‘a’ aan mijn zus gegeven. De ‘m’ en ‘a’ staan nu voor Maxim en Ann-Sophie, de ‘ca’ voor Cannaert.”

Je startte in 2011 in Sint-Eloois-Winkel, maar jullie keren nu terug naar je Izegemse roots. Waarom?

Ann-Sophie: “Al sinds 2019 waren we op zoek. In Sint-Eloois-Winkel zaten we op een appartement aan het kapelletje aan de verkeerslichten. Veel mensen wisten niet dat we van daaruit werkten, we werken ook liever op de achtergrond voor onze klanten. Veel publiciteit hebben we nooit gemaakt, het is de mond-tot-mondreclame die het doet in onze sector. Maar toen we hier op dit pand stootten, wisten we dat dit het was. Een prachtig gebouw met het nodige cachet. Maar er was uiteraard nog wat werk aan. In Sint-Eloois-Winkel zaten we ook iets te krap behuisd, omdat de klanten en dus ook de dossiers maar aangroeiden.”

Een bureau in het centrum van Izegem, wat zijn daar de troeven?

Maxim: “We werken veel digitaal, in feite hoeven de klanten hier niet vaak te komen. Al is iedereen hier wel uiteraard welkom en parkeren kan hier vlak voor de deur. Maar vooral ook voor de medewerkers is het beter. We zijn hier ruimer gehuisvest, parkeren kan gratis aan de overkant van het spoor, wie met de trein komt, stapt als het ware vlakbij uit en wie met de fiets wil komen, kan zich hier zelfs douchen. Er zijn hier ook heel winkels dichtbij, ideaal voor wie nog snel een boodschap wil doen.”

Waarvoor kunnen klanten bij MACA terecht?

Maxim: “We zijn een fiscaal bureau dat ondernemingen begeleidt. Ons klantenbestand is eigenlijk een afspiegeling van de maatschappij, we hebben zowat alle beroepen in onze portefeuille. Iedere kmo is hier in principe welkom, van mensen die met een zaak starten of bijkomende begeleiding wensen tot bestuurders die hun bedrijf willen laten uitdoven. We zeggen altijd dat we met onze klanten met pensioen willen gaan.”

Komen de klanten vooral uit de onmiddellijke regio?

Ann-Sophie: “Toen Maxim startte, heeft hij ingezet op het begeleiden van ondernemingen in moeilijkheden. Veel van die zaken die de storm hebben doorstaan, zijn aan boord gebleven. Vandaar dat we nu nog klanten hebben van Gent tot Brussel. Maar nu willen we nog meer inzetten op de lokale verankering. We zijn echte Izegemnaars, ook onze ouders kennen hier veel mensen. We hebben dus hier wel ons netwerk.”

Boekhouder is een knelpuntberoep en kampt wel eens met een oubollig imago. Voer hier gerust een pleidooi voor jullie stiel.

Maxim: “Het is verre van een stoffig beroep. Je staat de ondernemer bij en denkt mee in zijn verhaal zodat men de juiste beslissingen kan nemen. Je hebt als het ware een helikoptervisie over het bedrijf. De boekhouder van vroeger is absoluut niet de cijferbeoefenaar van vandaag, want meer dan ooit moet ingespeeld worden op de actualiteit.”

Ann-Sophie: “We hebben al de nodige ervaring opgebouwd in de sector, maar leren nog elke dag bij. We volgen de trends van ons beroep op de voet. Omdat we mee zijn met de digitale evolutie, werk je op een heel moderne manier. Daar bovenop is er ook ons familiale karakter en de goede band met onze klanten. Daarmee trachten we potentiële medewerkers te overtuigen.”

Vinden jullie nog makkelijk medewerkers?

Ann-Sophie: “We hebben er nu drie, in totaal zijn we dus met vijf. Maar iemand met de nodige ervaring kan er altijd bij. Eerlijk gezegd remt het gebrek aan medewerkers onze groei wat af. We hopen ook dat onze nieuwe uitvalsbasis helpt om mensen over de streep te trekken. Maar we willen ook niet gigantisch worden, maar langzaam verder groeien, ambiëren we wel.”

Een afterworkparty kunnen jullie bij de buren houden!

Maxim (lacht): “Dat klopt, we komen daar ook wel eens natuurlijk. Maar straks wordt hier ook nog een bar geïnstalleerd. Dus zullen hier ook ruimte hebben om na het werk eens bij te praten.”

Heel wat ondernemingen dreigen ook in de problemen te komen door stijgende energieprijzen. Ondervinden jullie dat aan den lijve?

Maxim: “Zeker. Zonder hier een politiek standpunt te willen innemen, vragen we aan onze politici om knopen door te hakken. Met de nodige maatregelen om ondernemingen te steunen, want die hebben het nu erg lastig. Maar door ook bijvoorbeeld een beslissing te nemen in het Ventilus-dossier.”

Izegem Kermis met op donderdag Izegem Koers. Ook voor jullie een ideaal moment om te netwerken?

Maxim en Ann-Sophie: “Zeker en vast. We ondersteunen ook graag de lokale handelaars. Dus zijn we van de partij.”

Wie zijn Maxim en Ann-Sophie Cannaert

Privé

Maxim (38) woont in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan, Ann-Sophie (35) in de Ommegangstraat. Ze zijn de kinderen van Francis Cannaert en Marijke Vandaele.

Opleiding

Ze studeerden allebei accountancy-fiscaliteit aan Vives in Kortrijk, Ann-Sophie deed er nog een banaba immobiliën en verzekeringswezen bij. Maxim werkte eerste in enkele grote kantoren als Vandelanotte en Ernst & Young en richtte in 2011 MACA op. Hij is ook fiscaal accountant en erkend bemiddelaar, geeft les (personenbelasting) aan Syntra West en zetelt in de examencommissie en in de ‘cel normen’ bij ITAA.

Ann-Sophie werkte eerst in het Fortis-kantoor in Hooglede en startte in 2012 bij haar broer.

Vrije tijd

Maxim houdt van sporten, gaat zwemmen, fietsen en lopen. En hij wandelt vaak met zijn hond Fiscus. Ann-Sophie houdt van zwemmen en doet aan pilates. Ze volgt ook graag cursussen, op dit moment Spaanse les.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.