Filip reed jaren rond met taxi, maar keert nu terug naar zijn roots met bakkerij in centrum Ieper

© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Filip Aelgoet (53) uit Moen, die momenteel taxichauffeur is, opent op 9 juli een bakkerij in de Diksmuidestraat in Ieper. De man begon als jonge knaap ooit als bakker, maar door omstandigheden moest hij tot 2 keer toe stoppen. “Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan.”

Filip begint op z’n 15de in een bakkerij te werken en behaalt zijn diploma via een leercontract. Vijf jaar later opent hij, samen met zijn vader, een bakkerij in Heestert.

“Mijn vader kwam uit het bankwezen, maar bakker worden was altijd zijn droom”, vertelt Filip. “Mijn pa werd echter op een bepaald moment ziek en omdat ik alleen was, stopte ik ermee.”

Filip deed wat andere jobs en begon op een bepaald moment opnieuw als bakker in Kortrijk. Na een scheiding was het opnieuw naar af met de bakkerij en werd taxichauffeur. “Ik reed enkel ’s nachts en mijn uitvalsbasis was het station van Kortrijk”, aldus Filip.

Veel verhalen

“Ik begon om 19 uur ’s avonds en 12 uur later stopte ik. Het was een mooie tijd en je hoort wel het een en ander. Met zo’n job leer je het nachtleven wel kennen. De strafste anekdote? Neen, daar zal ik niets over zeggen, het is best dat dat niet in de krant komt (lacht).”

“Wel kan ik je zeggen dat ik soms lange ritten deed, zo voerde ik mensen naar Amsterdam, Tilburg en Parijs. Ik hoorde veel verhalen en hou er wel schone herinneringen aan over, maar missen zal ik het niet doen.”

Werk aan de winkel

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Filip begon opnieuw uit te kijken om als bakker aan de slag te gaan. “De coronacrisis bezorgde het taxiwezen een ferme deuk”, zegt hij. “Alles was gesloten en er was niet meer te doen. Het was dan ook niet leuk meer. Via een vriend kwam ik te weten dat er hier in de Diksmuidestraat een bakkerij leegstond en ik wil het erop wagen.”

“Er is wel nog wel wat werk aan de winkel en het zal moeten snel gaan, want op 9 juli wil ik de deuren openen. Ik zal het natuurlijk niet alleen doen. Gelukkig heb ik in mijn entourage mensen waarop ik kan rekenen. Ik ga dus geen mirakels moeten doen om personeel te vinden”, aldus de man, die zegt met tijd te willen verhuizen naar Ieper.

“Van Moen naar hier is het inderdaad even rijden, maar dat schrikt mij niet af. We zien wel hoe het loopt.”

Bakker Filip zal zowel brood als patisserie verkopen. De bakkerij zal op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 6.30 uur tot 13.30 uur en 13.30 uur en van 15.30 uur tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.