Minister bezoekt Agristo: “Een voltijdse kracht nodig voor administratie rond Brexit”

© (Foto CL)
© (Foto CL)
Christophe Lefebvre

De Brexit is een feit en de gevolgen ervan laten zich ondertussen al enkele weken voelen. Ook in West-Vlaanderen moesten heel wat bedrijven rekening houden met de nieuwe situatie. Federaal Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw David Clarinval bracht in het kader van die situatie dinsdagnamiddag bezoek aan Agristo, een internationale speler op de aardappelmarkt uit Wielsbeke.

Nadat de minister dinsdag eerst een bezoek bracht aan Zeebrugge, de belangrijkste toegangspoort van en naar het Verenigd Koninkrijk, trok hij richting Wielsbeke. Bij Agristo, een aardappelverwerkend bedrijf, maakte hij vanop de eerste rij kennis met de impact van de Brexit op de West-Vlaamse economie.

“Dagelijks vertrekken hier ongeveer een 30-tal vrachtwagens richting Engeland” klinkt het bij Hannelore Raes. Als ceo zette ze alles op alles om de transitie zo vlot mogelijk te laten verlopen. “We wisten dat het er aan zat te komen dus hebben we 1 iemand voltijds ingeschakeld om de administratieve molen te volgen.”

Flexibiliteit

“Van in het begin hebben we de situatie geëvalueerd en hebben we onze onderneming klaargestoomd voor hetgeen moest komen. Uiteindelijk moeten we toegeven dat we de Britse uitstap goed hebben verteerd. We hebben geen marktaandeel verloren maar helaas hebben we er ook geen gewonnen. De voorbereiding van meer dan een jaar heeft ons dus problemen weten te vermijden en daar kunnen we best wel trots op zijn”, weet de ceo nog.

De federaal Minister kreeg een rondleiding op het bedrijf en kon zelf vaststellen dat de bedrijvigheid er geen dipje kende. “Toch blijft het voor zowel de Belgische als de Europese regelgevers belangrijk om een open communicatie te houden met de Britse overheid” liet hij verstaan.

“Het is net die flexibiliteit aan beide kanten van het kanaal die ervoor kan zorgen dat Belgische bedrijven hun commerciële positie in deze globale markt kunnen houden. De slag- en overtuigingskracht die België in de Brexit-situatie naar voren schuift, is trouwens een duidelijk signaal naar de rest van de wereld ook. We zijn en blijven een meer dan betrouwbare handelspartner.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.