Familiaal bedrijf Select wordt straks Jumbo: “niet zomaar op voorstel ingegaan”

De Select in Lauwe zal vanaf eind juli een Jumbo-filiaal zijn.© foto CL
De Select in Lauwe zal vanaf eind juli een Jumbo-filiaal zijn.© foto CL
Christophe Lefebvre

Midden juli sluit Select, de supermarkt met naam en faam uit Lauwe, de deuren om in het najaar te heropenen als een Jumbo. “Verwacht nu niet meteen een Nederlandse invasie, onze klanten zullen er nog altijd hun vertrouwde producten terugvinden”, vertelt Sebastien Sintobin, de zaakvoerder van Select. “We zijn niet blindelings op hun overnamevoorstel ingegaan.”

Wat ooit begon als een buurtwinkeltje groeide in de afgelopen decennia uit tot een vaste stek voor zowat iedere inwoner van de gemeente. “Dat is ook altijd onze troef geweest: inspelen op die lokale en vooral familiale sfeer die er altijd al was. Iedereen kent hier iedereen en dat schept vertrouwen”, klinkt het.

Belgische kaart trekken

Sebastien Sintobin, de laatste in de lijn van ondernemers die er aan het roer stond, bleef steeds innoveren en investeren. “Uiteindelijk hadden we een supermarkt en een drankenshop, waar je zowat alles terug kon vinden. Dat was ook in Nederland niet onopgemerkt voorbij gegaan.”

“De winkelketen Jumbo trekt volop de Belgische kaart en hier wilden ze hun eerste vestiging van Zuid-West-Vlaanderen openen. We zijn niet zomaar blindelings op hun overnamevoorstel ingegaan en hebben eerst enkele van hun filialen bezocht. Al snel zagen we hoe klantenservice bij hen de absolute prioriteit is, wat ons meteen ook over de streep trok.”

Prijzenkampioen

Met de komst van Jumbo komt ook een flink pak veranderingen, al kunnen zowel klanten als werknemers op hun beide oren slapen. “Op dit ogenblik werken hier een 35-tal mensen en die kunnen allemaal meestappen in het Nederlandse project”, gaat Sebastien verder.

Alle 35 werknemers stappen mee in Nederlands project

“Ze behouden hun voordelen en anciënniteit, wat voor ons niet eens ter discussie stond. De klanten zullen hun vertrouwde producten nog steeds in de winkelrekken vinden al gaan ze wellicht een pak goedkoper worden. Jumbo is en blijft de prijzenkampioen die de allergoedkoopste op de markt wil zijn.”

“Wat dan wel weer gaat veranderen, is dat onze slagerij en traiteurafdeling, hier al jaar en dag een vaste waarde, zal krimpen. De producten daar zullen deels worden vervangen door het standaardaanbod van Jumbo. Ook de drankencentrale verdwijnt en wordt volledig opgenomen in de nieuwe en grote supermarkt.”

Wantrouwen

Grote veranderingen aan een familiale onderneming gaan vaak gepaard met heel wat fronsende wenkbrauwen. Dat is in het geval van Select niet anders. “Voor de mensen uit de streek is het totaal nieuw, dus is het normaal dat ze misschien wat wantrouwig reageren”, klinkt het sussend.

“Maar in België is Jumbo niet echt nieuw. In Limburg is ze al volledig ingeburgerd en werd het in geen tijd een groot succes. We hebben er alle vertrouwen in dat dit ook in Lauwe het geval zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.