Eveline Vanhaverbeke uit Wevelgem combineert Mindfulness met positieve psychologie

In haar ouderlijk huis in de Kweekstraat begeleidt Eveline Vanhaverbeke individuele klanten in meditatie, positieve mindfulness, yoga nidra en ademcoaching. (foto SL)
Stefaan Lernout

De technieken waarmee ze haar eigen mentale en fysieke problemen overwon, wil Eveline Vanhaverbeke nu aanleren in haar praktijk ‘Flow With Life’. “Mijn unieke aanpak ‘mindfulness met positieve psychologie’ leidt tot innerlijke rust en een harmonisch evenwicht tussen geest en lichaam.”

We kennen Eveline Vanhaverbeke (50) vooral van haar boeken die ze de voorbije tien jaar publiceerde. Als master in de taal- en letterkunde is dat een logische zijsprong van de leerkracht Frans. “En toch wou ik al van jongsaf psychologie studeren”, begint spraakwaterval Eveline. “Romaanse filologie bood nu eenmaal meer kansen op de arbeidsmarkt, maar mijn hele leven verslind ik al boeken over psychologie, de zin van het leven en spiritualiteit.”

Jarenlang worstelen

Die diepgaande interesse in de psychologie, haar jarenlange worstelen met mentale en fysieke klachten en hoe ze die uiteindelijk overwon door rust te zoeken binnenin, leidden tot haar eigen praktijk Flow with Life waarin ze anderen wil op weg zetten naar een rustiger en gelukkiger leven.

“Het is inderdaad een lange weg geweest”, bevestigt Eveline. “Als kind en jongere had ik heel veel last met emoties. Ik werd gepest, wat resulteerde in weinig zelfvertrouwen, depressies, burn-out en angsten. Ik was een vaste klant bij psychologen, psychiaters en therapeuten. Dat uitte zich ook in fysieke pijn. Ik probeerde alles uit: de traditionele geneeskunde, osteopathie, kruiden, acupunctuur… Ik lag ontelbare keren onder de scanner, ik had ontstekingen, maar de dokters vonden niks.”

De kentering kwam er toen een shiatsu-therapeut haar leerde inzien dat de mindset goed moet zitten, dat je actief moet werken aan je brein. Het lezen van boeken daarover is niet voldoende. Net als bij een sport waar je je spieren moet trainen, moet je ook je mentale vaardigheden trainen.

Verloren energie

Ondertussen behaalde Eveline vier diploma’s: naast mindfulness en positieve psychologie, volgde ze ook een yoga-teachertraining en een opleiding tot pranayama-ademhalingscoach .“En weet je wat het mooie is?”, vervolgt Eveline enthousiast.

“Alles past perfect in elkaar als een puzzel: door yoga wordt de energie in je lichaam opgewekt, de ademhalingsoefeningen helpen je om die energie in goede banen te leiden, waardoor je lichaam klaar is om te mediteren. Mindfulness leert je te leven in het heden: maak je niet druk in zaken die je toch niet kan veranderen. Dat is verloren energie. En positieve psychologie leert jou om positieve emoties te ervaren, meer veerkracht te ontwikkelen en je karaktersterkte te ontdekken.”

“Deze zomer maakte ik zelf een cursus mindfulness met positieve psychologie, naar mijn weten als eerste in België. Het is een levenscursus die je leert hoe je kan omgaan met alle moeilijke situaties, zodat je niet telkens opnieuw naar een therapeut moet gaan als zich weer een ander probleem stelt.”

De eerste training, gespreid over acht weken, staat gepland voor januari in OC De Stekke. “Alles uit mijn aanbod zit erin, ik begin elke sessie met een ademhalingsoefening en er zit ook een oefening yoga nidra in. Dat is een diepe relaxatie-oefening. Die combinatie is uniek.”

Angst

Sinds oktober begeleidt Eveline individuele klanten in meditatie, positieve mindfulness, yoga nidra en ademcoaching. “Ik luister altijd eerst en geef dan sessies op maat. Bij acht op de tien mensen die langskomen, is angst het probleem. We leven in een onzekere periode, ook sociale media dragen bij tot angst. Daarom heb ik daarvoor een traject uitgewerkt. Angsten zijn een instinctieve reactie, ze komen voort uit ons primaire brein, dat veel sterker is dan ons rationele brein.”

”Daarom moet je bij een paniekaanval geen rationele methodes gebruiken, maar wel nagaan wat er gebeurt in je lichaam en je brein herprogrammeren. Door meditatie kan je de paniekaanval helemaal de kop indrukken, maar het vraagt veel oefening om die technieken onder de knie te krijgen.”

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier