EuroMillions komt hoogst uitzonderlijk naar Brugge… en daarom moet het belfort zwijgen

© DC
Redactie KW

In de Gotische Zaal van het Brugse stadhuis vindt op vrijdag 3 december een trekking van EuroMillions met een jackpot van 130 miljoen euro plaats. En dat gaat met heel wat veiligheidsmaatregelen gepaard.

Dat de trekking in Brugge kan plaatsvinden is een uitzonderlijke gebeurtenis volgens Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij. “Het is bijna ondenkbaar dat de toestellen die bij een trekking van EuroMillions worden gebruikt, hun bunker in Parijs verlaten. Organisator Française des Jeux (FDJ) komt dan ook met een uitgebreide delegatie naar Brugge en stelt bijzonder zware eisen aan de stad.”.

In de gotische zaal werd een stabiliteitsstudie uitgevoerd en ook de luchtvochtigheid werd uitgebreid getest en gemeten. Tijdens de trekking moeten de klokken van het belfort zelfs even worden stilgelegd om trillingen te vermijden. “In totaal komen er vijf camions en een ploeg van 38 personen. Zij moeten ervoor zorgen dat de trekking volledig correct verloopt.”

Openluchtconcert Carmina Burana

Deze uitzonderlijke gebeurtenis komt er omdat 580 jaar geleden voor het eerst in Brugge een loterij werd georganiseerd. Nadien kreeg die loterij op de manier die wij nu nog kennen, navolging in heel Europa.

Dat de eerste “hedendaagse” loterij in 1441 in Brugge plaatsvond, wordt gestaafd door een vermelding in de Brugse stadsrekening. De trekking gebeurde in het openbaar in een feestelijke setting en in volledige transparantie. Toen was er al sprake van “loterij”, een naam die nadien en tot op vandaag in vele talen werd overgenomen. Om het geheel extra luister bij te zetten, vindt op vrijdag 3 december op de Burg een openluchtconcert plaats. Een symfonisch orkest en koor brengen een uitvoering van de “hymne aan Fortuna” uit Carmina Burana van Carl Orff.

Geschiedenis

Op zaterdagnamiddag 4 december vinden om 13, 15 en 17 uur evocaties van een middeleeuwse “lotinghe” plaats aan de voet van het Belfort op de Markt. Dit is ook de plaats waar in 1441 de allereerste loterijtrekking plaatsvond.

Wie meer over de geschiedenis van de loterij wil vernemen, kan van zaterdag 4 december tot 27 februari 2022 terecht in het Stadsarchief van Brugge (Burg 11) waar de Nationale Loterij een tijdelijke tentoonstelling organiseert. De bezoeker kan er de reis afleggen die de loterij van 1441 tot vandaag heeft doorlopen. Het absolute paradepaardje is een virtual reality-film waarin die de allereerste loterij ter wereld tot leven brengt.

Stadswandeling

Wie nog niet voldaan is, kan Brugge van vroeger en nu ontdekken aan de hand van stadswandelingen met virtual reality-beleving. Daarvoor zijn drie lussen uitgestippeld door de stad. Tot slot verschijnt nog het boek “Te Brugghe ende eldere” van prof. dr. Jan Dumolyn en prof. dr. Jeroen Puttevils. Daarin schetsen de auteurs het ontstaan van het fenomeen “lotinghe” in Brugge met kenmerken die 580 jaar later nog steeds bestaan.

(CM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.