Drukkerij Hudders stopt ermee na 42 jaar

V.l.n.r. herkennen we dochter Greet, echtgenote Ria en drukker Fred bij z'n eerste drukmachine, met letters in lood. (foto AVH)
V.l.n.r. herkennen we dochter Greet, echtgenote Ria en drukker Fred bij z'n eerste drukmachine, met letters in lood. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Freddy Hudders (70) zet, samen met zijn vrouw Ria (68) en meewerkende dochter Greet (44) de familiale dorpsdrukkerij in de Akkerstraat stop. Na 42 jaren gaan Freddy en Ria met pensioen, Greet vond samen met haar man een nieuwe uitdaging. De drukkerij wordt overgenomen door Gheysen Printing uit Oostkamp.

Met het jaareinde werd de drukkerij van de familie Hudders officieel stopgezet. In 1978 begon Freddy – Fred voor de vrienden – met de drukkerij in zijn ouderlijke woning. “Dat verliep toen nog volgens de ambachtelijke, oude wijze van het drukken. Ik heb mijn eerste machine nog steeds, met letters in lood. Dat evolueerde later naar een vierkleurenpers in de digitale wereld. Mijn dochter stond in het onderwijs, maar stapte later ook in de zaak”, steekt vader Hudders van wal. “In de eerste jaren deed de ambachtelijke drukkerij vooral familie- en handelsdrukwerk. Voor ik de drukkerij startte, werkte ik bij een grotere drukkerij. Ik vond dat zij nogal op een verouderde manier werkten en ik wilde liever voor vernieuwing gaan. Daarom wilde ik zelf gaan ondernemen.”

“Hopelijk zal ik nu meer tijd hebben om marathons te lopen”

De laatste jaren voelde drukkerij Hudders de opkomst van online drukkerijen. De concurrentiestrijd werd zwaar en moeilijk. “Jongeren vinden steeds sneller hun weg naar internetdrukkerijen. Evenementen vielen het laatste jaar allemaal weg, waardoor het moeilijker werd. We hadden zeker nog ons werk, maar het was anders. Het liefst van al deed ik het echte creatieve werk, wenskaarten en dergelijke”, vertelt Freddy Hudders trots.

Fervent loper

Sinds nieuwjaarsdag genieten Freddy en Ria van hun pensioen. ‘Fred’ is een fervent loper en wil, nu hij met pensioen is, nog meer aan sport doen. “Ik hoop dat ik nu meer tijd zal hebben om te lopen. Ik liep al een aantal marathons, maar nu richt ik me op de originele marathon tussen Marathon en Athene. Hopelijk kan die snel weer plaatsvinden”, lacht Freddy.

Dochter Greet start samen met haar man een nieuwe uitdaging in de horecasector. De machines en activiteiten van drukkerij Hudders worden overgenomen door Gheysen Printing uit Oostkamp. “Bram Gheysen is een jonge dynamische kerel. Het is leuk om aan zo iemand, die erg ambitieus is, de zaak over te laten”, besluit Freddy Hudders.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.