Dierenarts Tessa Verheyen uit Krombeke biedt nu ook hydrotherapie aan voor honden

Tessa en Karel plaatsten in een stal een zwembad van 13 meter lang, 2 meter breed en anderhalve meter diep. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Dierenartsen Karel Verdru (29) en Tessa Verheyen (29) uit de Blasiusstraat in Krombeke zijn niet alleen gespecialiseerd in paarden, schapen, geiten en alpaca’s, maar focussen zich nu ook op het genezen van honden. Speciaal daarvoor bieden ze nu ook hydrotherapie aan.

Wie een object in en waterput gooit in de hoop dat de hond dit zal ophalen, komt gewoonlijk niet bedrogen uit. Velen denken en geloven immers dat een hond kan zwemmen, maar eigenlijk is een hond geen echte zwemmer. Een hond kan zich wel behelpen in het water en zal normaal niet verdrinken.

Daarom ook zal er altijd iemand mee in het zwembad gaan met de hond, wanneer deze watertherapie krijgt in het nieuw hondenzwembad op de veeartshoeve De Bardelinde langs de Blasiusstraat 65 in Krombeke. Het water zal er trouwens altijd 30°C warm zijn. Bij blessures bij mensen kan water heel helend werken, en bij dieren is dit ook zo. Recent zijn er her en der therapeutische baden voor paarden geplaatst en nu is er ook een helend bad voor honden.

Toen Tessa Verheyen, die afkomstig is uit Dikkelvenne bij Gavere, aan de universiteit te Gent Karel Verdru (29) uit Loker leerde kennen, ontstond er gaandeweg een voorliefde voor paarden en andere eenhoevigen. Aanverwante dieren zoals schapen, geiten en alpaca’s kunnen hen ook bekoren.

Tandheelkunde

“Dit wilden we inderdaad doen toen we een praktijk op een eigen locatie wilden starten. We wilden iets gezelligs op de buiten en dit vonden we hier op deze hoeve met niet alleen een woning maar vooral ook geschikte bijgebouwen. We zijn het hier allebei al gewoon. Natuurlijk hebben we nog wat gezocht wat we precies wilden doen. Ik werkte hier al meteen zelfstandig terwijl Karel nog elders actief was.”

“Nu we onze keuze gemaakt hebben, werken we hier allebei. Karel doet de algemene dierengeneeskunde. Ik heb me gespecialiseerd in fysiotherapie en vooral tandheelkunde bij paarden. Niet altijd vallen zieke of slechte tanden uit bij een paard. Eigenlijk is dit net zoals bij mensen. Vooral de laatste tien jaar is er echt werk van gemaakt, en in ons land staan we daarmee op een heel hoog niveau.”

“We hebben in België immers ook heel wat paarden die heel goed presteren in dressuur of jumping en dus overal gegeerd zijn. Er mag dus niets mis gaan met deze dieren. Tandpijn is hierbij zeker een heikel punt, want dat heeft invloed op de andere kwaliteiten van het paard. De paarden komen hier ter plaatse en we verdoven die natuurlijk wel, zodat het makkelijk en goed werken wordt.”

Vanaf 8 weken

Karel en Tessa hebben hun werkterrein over heel Vlaanderen, en toen Tessa in Maldegem in contact kwam met de aanwezige infrastructuur voor het helpen van honden, was zij meteen verkocht. “Maar natuurlijk wil ik het hier eerder kleinschalig aanpakken. Daarom plaatsten we nu in een stal een zwembad van 13 meter lang, 2 meter breed en anderhalve meter diep.”

“Water kan zó helend zijn bij revalidatie of gewoon bij een fysiotherapeutisch probleem. Dat kan zowel pre- als postoperatief. En leeftijd speelt geen rol, want puppy’s vanaf 8 weken krijgen watergewenning en andere honden zijn hier voor heupproblemen, spierpijn of artrose. Zelfs honden met een hernia komen hier. Soms zijn honden echt wel bang van water en kan het lang duren vooraleer ze ervan genieten. Daarom gebruiken we ook regelmatig zwemvestjes. De focus ligt natuurlijk op het geneeskundige en daarom ook werken we met sporthonden voor hun echte sporttrainingen.”

(PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.