Dienstencentrum Allegro viert 15 jaar

We zien v.l.n.r. Gregory Banckaert, Brigitte Desmet, schepen Renaat Vandenbulcke, Jan D'Haveloose, Jurgen Wastyn en schepen Angelique Declercq. © WO
Redactie KW

Op zaterdag 30 oktober zet LDC Allegro in Menen, naar aanleiding van het 15 jarig bestaan, zijn deuren open voor het publiek. Je bent welkom tussen 10.30 en 18 uur.

In 2006 startte de werking van het Lokaal Dienstencentrum (LDC), na het ombouwen van de linkervleugel van wat toen nog het wzc De Feniks was. Maar het LDC is ondertussen uitgegroeid tot een waardevolle ontmoetingsplaats waar veel mensen graag op afkomen en waar je ook met vragen terechtkan rond thuiszorg en andere diensten.

“Dienstverlening is nu eenmaal een van de allerbelangrijkste taken van het LDC en mensen zolang mogelijk thuis laten wonen is maar één van onze opdrachten”, zegt schepen van Personeel en Armoedebestrijding Angelique Declercq (Vooruit). “Wij bieden een luisterend oor voor al wie daar behoefte aan heeft, het LDC zelf maar ook aan huis. Alleenstaanden of ouderen kunnen ook ter plekke of aan huis terecht voor een dagelijkse maaltijd en we bieden ook een vervoer-, boodschappen- en klusjesdienst aan. Ik wil er ook de nadruk op leggen dat het LDC er niet alleen is voor de ouderen maar voor iedereen.”

Werking uitgebreid

Schepen van Woonvesting Renaat Vandenbulcke (N-VA): “Het LDC breidt haar werking ondertussen ook uit naar enkele wijken in Menen. Zo zijn we actief in de Barakken, De Nieuwe Tuinwijk en op het Paradijs in Rekkem. Binnenkort starten we ook een werking op in Menen-Centrum en in Lauwe. Daar zijn we actief door mensen op te sporen en te betrekken bij onze werking”

Bij het LDC zet men ook in op zorgzame buurten en men probeert ervoor te zorgen dat mensen voor elkaar zorgen. Daarna reikt men hen ook zelf hulp aan indien het nodig blijkt. In dit kader organiseert men binnenkort een buurtgerichte adviesraad om te horen waar de noden zijn.

“Het afgelopen jaar deden onze medewerkers heel wat drempelbezoeken in het kader van corona en in de strijd tegen vereenzaming. Zo bereikten we heel wat inwoners die onze hulp konden gebruiken, mensen die we nu bij onze activiteiten kunnen betrekken”, voegde schepen Declercq er nog aan toe.

In 2022 zal men vanuit het LDC opnieuw drempelbezoeken afleggen om alle nieuwe mensen die 75 worden te bereiken, hen een attentie aan te bieden en hen een kijk te geven op de bestaande thuisdienstverlening. (WO)

LDC Allegro is te vinden langs de Volkslaan 302 in Menen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.