Diamant van Almax-easyLab uit Diksmuide bekend tot op Mars

We herkennen links zaakvoerder Koen De Hantsetters en rechts medewerker Nikolai Karmazin.© ACK
We herkennen links zaakvoerder Koen De Hantsetters en rechts medewerker Nikolai Karmazin.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De naam De Hantsetters is niet enkel in deze streek, maar wereldwijd onlosmakelijk verbonden met diamant van de firma Almax easyLab uit Diksmuide. De Rover-robot die een paar dagen geleden op Mars landde, heeft aan boord een diamant die geslepen werd door dit bedrijf.

“Het is begonnen bij mijn betovergrootvader”, vertelt huidig zaakvoerder van de firma Almax easyLab Koen De Hantsetters. “Dan al was er een handel in Antwerpen en een slijperij in Nieuwpoort. Sinds midden de jaren dertig is dat naar Diksmuide verhuisd en in 1996 ben ik gestart met industriële diamant.”

Exclusief product

Almax easyLab is de wereldleider in de productie van hogedrukgereedschap en oplossingen voor wetenschappelijk onderzoek. “Wij werken voor universiteiten van Amerika tot Japan, van Zuid-Afrika tot Rusland, eigenlijk overal. Ons product is redelijk exclusief: er is in België maar één andere firma die een product als het onze maakt en wereldwijd zijn er dan nog een vijf tot tien firma’s die hetzelfde doen”, vertelt zaakvoerder De Hantsetters. “Wij werken mee aan heel wat projecten, maar er zijn er toch twee die er uitspringen nu. De Mars Rover-robot die een paar dagen geleden op Mars landde, heeft aan boord een diamant die geslepen werd door Almax easyLab in 2017 voor NASA.”

Naar Mars

De diamant werd dus al een aantal jaren geleden geslepen. “Via een Franse universiteit kregen we de opdracht om drie ijkplaatjes in natuurdiamant te slijpen. Eén van die diamantjes was om in de universiteit te blijven, één ervan ging naar NASA en één werd gebruikt om naar Mars te brengen”, legt de zaakvoerder uit. “Ondertussen werken we aan een tweede project. De studenten van verschillende universiteiten konden een project indienen bij ESA (European Space Agency) waarbij de universiteit van Hasselt als enige kon doorgaan en nu voor het project onder de naam OSCAR-QUBE een diamant gebaseerde magnetometer naar het ruimtestation mag sturen. We polijstten twee uiterst nauwkeurige synthetische diamantplaatjes hiervoor. Die twee diamanten vertrekken in augustus met een Spacex raket naar het ISS.”

Pannes voorkomen

Het is de missie van OSCAR-QUBE om elektrische velden te meten. “Op de zon komen uitbarstingen voor. Tijdens die uitbarstingen worden er magnetische deeltjes uitgestoten. Die deeltjes komen dan in de ruimte en ook op onze aarde terecht. Wanneer die op de aarde terechtkomen, hebben die een invloed op het elektriciteitsnet. Zo kunnen we, door de straling van die deeltjes, her en der elektriciteitspannes voorkomen. Met de diamant gebaseerde magnetometer kan die straling worden gemeten om vooraf te kunnen voorspellen wanneer er zo’n uitbarsting de aarde zou bereiken.” Dit is dus een heel belangrijk instrument om de missie tot een goed einde te brengen.

Trots

De zaakvoerder dankt het succes van de firma aan de goede teamspirit: “We proberen onszelf iedere keer opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Dankzij de inzet van alle medewerkers zijn we tot deze stap kunnen komen. Wij, en dat is dan werkelijk ook iedereen die op de firma werkt, zijn ontzettend trots op deze verwezenlijking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier