David Van Steenkiste start nieuw bedrijf in ecologische verticale plantentorens met hulp van Marc Coucke

© (Foto AVH)
© (Foto AVH)
Redactie KW

Vijf jaar lang was David Van Steenkiste (33) te vinden in de kruidentuin van sterrenrestaurant Hertog Jan in Brugge. Met zijn bedrijf ‘Herbas’ leverde hij kruiden en bloemen aan sterrenchefs uit België en Nederland. Nadat hij zijn bedrijf verkocht, start hij nu een nieuw bedrijf dat zich ook focust op ecologie en tuinieren.

“Ik zag al enkele jaren het klimaat, samen met vele anderen, veranderen. De zomers worden droger waardoor we alternatieve, ecologische methodes moeten vinden om planten te kweken op een beperkte ruimte en met een veel lager waterverbruik.” In zijn zoektocht naar een alternatief, en vooral naar een nieuwe uitdaging, vond hij ‘Tower Farms’. Die torens uit gerecycleerd plastiek maken het mogelijk om op een kleine oppervlakte 20 tot 36 planten te kweken. “Door een ingenieus bevloeiingssysteem worden de wortels van de planten gevoed en kan het waterverbruik tot maar liefst 95% gereduceerd worden. Door verticaal te beplanten win je ook 90 % aan ruimte.”

Intussen onderhandelt de ondernemer al met bedrijven als Plopsaland, hotelketens en overheidsinstanties. De installaties kunnen dan ook op allerhande manieren gebruikt worden: “Ze zijn niet alleen geschikt voor kruiden. Je kan er ook groenten of fruit in kweken, maar evengoed sierplanten Ik voer momenteel gesprekken met de overheid, de stad Brugge en een gevangenis. Het is dus duidelijk dat de systemen voor verschillende doeleinden kunnen gebruikt worden.”

Het systeem dat hij in de Benelux en later ook verder in Europa wil verkopen, komt aanvankelijk uit Amerika: “Daar worden grote boerderijen gebouwd die volledig op het systeem werken. Die bedrijven hebben dan een duizendtal torens staan en hoewel het klimaat daar anders is, kan dat ook hier perfect werken”, vertelt hij.

Voor de lancering van zijn bedrijf kon Van Steenkiste rekenen op steun van investeerder Marc Coucke. De Beernemnaar kon op financiële steun rekenen, maar de samenwerking gaat veel verder dan enkel een toegestopte, gevulde portefeuille: “Het team van Marc helpt met alle aspecten van het bedrijf, dat trouwens voor het grootste deel van mezelf blijft. Het is dus niet zo dat mijn bedrijf eigenlijk dat van Coucke is.”

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.