Danone wil 120 kantoorbanen schrappen in België

Vorig jaar vierde Alpro haar veertigjarig bestaan in Wevelgem.©MAAIKE TIJSSENS BELGA
Vorig jaar vierde Alpro haar veertigjarig bestaan in Wevelgem.©MAAIKE TIJSSENS BELGA

Danone wil tegen eind 2022 ongeveer 120 kantoorbanen schrappen in België waaronder bij de dochteronderneming Alpro. “Het gaat over bedienden- en kaderfuncties op alle niveaus binnen diverse afdelingen. Er wordt geen enkele arbeider getroffen. Voor 68 personen is wel al een voorstel gedaan om bijvoorbeeld intern een andere job aan te nemen”, klinkt het bij de vakbond ACV.

Eind vorig jaar was reeds duidelijk dat er jobs dreigen te sneuvelen. Danone kondigde toen aan dat tot 2.000 administratieve functies zullen verdwijnen wereldwijd. Nu is ook de Belgische impact bekend.

“De voorgestelde wijziging van het bedrijfsmodel zoals voorgelegd aan de lokale sociale partners van Danone in België, impliceert een organisatorische transformatie die mogelijk gevolgen zou kunnen hebben voor ongeveer 120 kantoorfuncties in België tot eind 2022”, aldus de voedingsproducent. Wereldwijd wil Danone ongeveer 1.850 banen snoeien. Het bedrijf telt meer dan 100.000 werknemers.

Die transformatie treft ook dochteronderneming Alpro, die een belangrijke productiesite heeft in Wevelgem en ook kantoren heeft in Gent en Zwevegem. “Wij betreuren ten zeerste dat Danone snoeit in het personeel van Alpro”, zegt Griet Devriese van de christelijke vakbond ACV. “Alpro maakt producten die goed verkopen. Andere divisies presteren minder goed, daardoor wordt Alpro mee in het verhaal getrokken.”

Sleutelrol

Danone is in België actief met de dochterondernemingen Alpro, Danone zuivel- en plantaardig, Danone Waters en Nutricia. In totaal werken er zo’n 1.100 personen voor Alpro België, van wie ongeveer 850 op de productiesite in Wevelgem.

Het bedrijf meldt ook dat in het kader van het transformatieplan Alpro verder zal integreren in Danone. Alpro, bekend van plantaardige zuivelinitiatieven op basis van soja, werd in 2017 onderdeel van Danone na de overname van het toenmalige Amerikaanse moederbedrijf WhiteWave Foods.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier