Champing in de kerk van Kaaskerke

© (Foto ACK)
© (Foto ACK)
Redactie KW

Champing, een vrij nieuw begrip dat vanuit Engeland komt een samentrekking van de woorden church en camping. De Sint Bartholomeuskerk in Kaaskerke, die voordien een antiekzaak herbergde, werd in november vorig jaar aangekocht door Pedra Viva! uit Deinze.

Pedra Viva betekent in het Portugees levende stenen en dat is nu net de onderliggende doelstelling van Pedra Viva!, leegstaande monumenten een nieuw leven geven. “Pedra Viva ! bestaat uit twee aandeelhouders: enerzijds de firma Proflow, een stedenbouwkundig bureau van Wouter Dernau (56), en anderzijds Architectenbureau Cru van Sven Mouton (46), een bureau dat staat voor duurzaam en circulair bouwen uit Gent.

“We kochten de kerk aan in november vorig jaar maar konden er pas na nieuwjaar binnen dan zijn we meteen gestart met de inventarisatie van alle problemen”, steekt Wouter Dernau van wal. “We zaten daarvoor ook samen met monumentenwacht. Eerst gaan we nu de dringendste onderhoudswerken aanpakken en we hebben ook een premie bij de Vlaamse overheid aangevraagd voor het herbestemmingsonderzoek. We werken in nauw overleg met het stadsbestuur en het Vlaams gewest. De plannen die we nu hebben zijn korte termijnplannen, we wilden het gebouw niet laten leegstaan. Wat de plannen op lange termijn zullen worden moet nog beslist worden.”

Vanaf volgende maand komt er in ieder geval leven in en rond de kerk. “Volgende maand starten we met onze zomerbar, voor de kerk gedeeltelijk op het verharde gedeelte en gedeeltelijk op het gras”, geeft Wouter mee. “Er zullen tafels en stoelen maar ook strandzetels en hangmatten beschikbaar zijn. Ons doelpubliek dat zijn de fietsers en wandelaars, we zitten immers op een paar minuten van de Frontzate, een druk bezocht wandel- en fietspad. Maar uiteraard is iedereen welkom. Binnen zorgen we voor een primeur in Vlaanderen: het wordt een champing. Groepen of families van maximaal 12 mensen, 6 hutten van 2 personen, zullen hier samen kunnen overnachten. Binnen in de kerk zullen een houten constructies, die verplaatsbaar zijn, geplaatst worden . Deze constructies zijn tijdelijk zodat ze kunnen verplaatst worden op het moment dat we gaan verbouwen. Het is wel de bedoeling dit als een vakantiewoning te gaan verhuren ttz men huurt het hele gebouw voor een weekend , een midweek of een week. De slaapplaatsen worden telkens tussen twee brandglasramen geplaatst. In het koor van de kerk komt een kloostertafel die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als de kerk en die samen met de bidbanken van vroeger een gezellige eettafel vormen, ongeveer waar vroeger het altaar stond komt er een ruime zithoek, een living zeg maar. Op het doksaal komt er een tweede zithoek, iets kleiner en meer bedoeld om mensen hier te laten tv kijken enz.”

Er wordt wel ontbijt geserveerd in de kerk maar voor andere maaltijden moet men zelf zorgen. “Het ontbijt wordt door een lokale handelaar verzorgd en voor de andere maaltijden is er voldoende gelegenheid tot takeaway. We voorzien ook om in een zijbeuk sanitaire containers te plaatsen, één voor heren en één voor dames, met lavabo, toilet en douche. De benedenverdieping met de slaapplaatsen is rolstoeltoegankelijk. Het is vooral de bedoeling dat mensen die iets meer comfort zoeken dan een camping kan bieden en mensen die op zoek zijn naar een speciale beleving hier hun gading vinden.” Van de kerk zijn nog de brandglasramen, enkele muurschilderingen, de biechtstoel, de preekstoel en tegen de muur het altaarstuk met het tabernakel.“

We hebben de banken en de kloostertafel aangekocht. De elektriciteit is volledig in orde gebracht, de dakgoot is hersteld, de houten gewelven zullen een nieuwe indirecte verlichting krijgen die meteen voor een gezelliger sfeer zorgen en ook de muurschilderingen zullen met spots in de kijker worden gezet. Op twee plaatsen vooraan in de kerk komt ook nog een tapijt”, aldus Wouter Dernau. “Bij het herbestemmen van een dergelijk gebouw komen heel wat certificaten kijken, er zijn ook heel wat testen en toestemming van verschillende instanties nodig.” De zomerbar opent al in juni en wordt de Bar-Tolomeus gedoopt, de champing wordt dan weer Bed-tolomeus genoemd.“

De zomerbar zal van de middag tot omstreeks 20 uur open zijn en men zal er een ijsje, een 40-tal soorten dranken waaronder de Diksmuidse bieren kunnen drinken bij het genot van een tapasbordje. Er worden geen gerechten in huis bereid alles wordt bij de lokale handel aangekocht, Pieter Renaert (23) wordt coördinator van Bar Tolomeus en is ook het aanspreekpunt voor allerlei vragen en voor boekingen van Bed Tolomeus”, vertelt Wouter Dernau. “De prijs van een overnachting moeten we nog bespreken we zijn bezig met onze FB-pagina waarop tegen eind deze week alle info zal verschijnen.”

Wie meer info wil kan tegen ongeveer 22 mei terecht op FB BED&BAR Tolomeus, ook een website is in de maak. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier