https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Burgemeester van Kuurne niet opgezet met nieuwe naam van ‘hun’ Ring Shopping Center

Archiefbeeld van Francis Benoit. © KURT DESPLENTER BELGA
Phebe Somers

Kuurns burgemeester Francis Benoit kan zijn ongenoegen over de nieuwe naam van het winkelcentrum in Noord-Kortrijk niet verbergen. Ring Shopping Center heet vanaf nu Ring Kortrijk. Een naamswijziging die werd bekend gemaakt in het kader van de verregaande restyling die de komende jaren wordt gerealiseerd. De nadruk op Kortrijk is vanaf nu niet meer te ontkennen, terwijl velen door de grenslocatie het winkelcentrum vaak linken met Kuurne.

Wie z’n geschiedenis een beetje kent, weet dat het Ring Shopping Center bij opening in 1973 initieel op grondgebied van Kuurne stond. Door de aanleg van de R8 enkele jaren later bevond het winkelcentrum zich plots nét aan de andere kant van de ring, waardoor het officieel bij Kortrijk hoorde. De naam bleef echter ongewijzigd en de band met Kuurne bleef groot. Pas in 2005 probeerde het winkelcomplex zich te weren tegen de commerciële ontwikkelingen in het zuiden van Kortrijk en de naam veranderde naar ‘Ring Shopping Kortrijk Noord’. Door de overname van Wereldhave Belgium wordt er dit jaar stevig gerenoveerd en daar hoort opnieuw een nieuwe naam bij: Ring Kortrijk. Zo lijkt de cirkel rond, de Kuurne roots is nergens meer te bespeuren.

Einde van een 50-jarige traditie

Dat is niet in het minst ook Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, opgevallen. In een Facebookpost deelt hij zijn ongenoegen over deze naamsverandering. Hij begint zijn relaas met een terugblik op de mooie samenwerkingen die in de afgelopen 50 jaar hebben plaatsgevonden. “We werden in verleden altijd met beide besturen uitgenodigd op openingen. En we werkten samen. Maar de laatste jaren werden we vergeten. Nu helemaal”, klinkt het.

Door de nieuwe naam wil het bestuur zich volgens hem duidelijk afscheuren van de strategie ‘Shopping Kuurne’ en de commerciële zone aan de overkant van de ring, terwijl ze die beter als troef zouden beschouwen. Toch is het betoog niet helemaal bitter. Benoit uit zijn respect en waardering voor de handelaars, horeca en het management van het winkelcentrum, maar betreurt enkel deze beslissing. Lees hieronder de volledige post:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.